Vermist Australisch meisje Cleo (4) na ruim twee weken teruggevonden in verlaten huis

0

(Beeld: WA Police)

Cleo Smith, het vierjarige Australische meisje dat ruim twee weken geleden spoorloos verdween, is levend en wel” in een verlaten huis in dezelfde plaats waar haar familie woont en 70 kilometer van de camping waar ze verdween. Een 36-jarige man die ‘geen connectie heeft met de familie’ is kort nadien opgepakt.


Het meisje is woensdagochtend rond een uur in goede gezondheid gevonden, alleen in een slaapkamer in een huis in Carnarvon in de de gemeente waar haar gezin woont. Het is zo’n 70 km van de camping waar Cleo Smith (4) op 16 oktober ’s nachts verdween uit de tent waarin haar gezin kampeerde aan de kust van West-Australië. “Het is een privilege om te kunnen meedelen dat Cleo Smith heel vroeg vanochtend gered werd”, zei adjunct-politiecommissaris Col Blanch woensdagochtend in een verklaring. “Cleo is levend en wel.”

“Wat is je naam?”, vroeg een agent die het meisje vond en in zijn armen nam. “Mijn naam is Cleo”, antwoordde het meisje volgens Australische media. Vier Australische speurders vonden haar alleen in een slaapkamer, in een gesloten huis in Carnarvon waar ze even voor een uur woensdagochtend binnen braken met een stormram en koevoet.


Een 36-jarige man uit Carnarvon werd kort na de vondst van Cleo opgepakt. De man werkt mee met het onderzoek, aldus de politie. De 36-jarige man heeft geen link met de familie, volgens politiecommissaris van West-Australië Chris Dawson. De man kwam pas dinsdag in het vizier als verdachte. Er wordt van uitgegaan dat de ontvoering niet gepland maar ‘opportunistisch’ was.

Volgens een buurman van de 36-jarige is iedereen in de straat geschokt dat het kind zich in het huis van hun “stille” buur bevond. “Iedereen die de persoon kent die in dat huis verblijft, zou niet denken dat hij het was. Wij zijn geschrokken”, vertelde hij aan tv-programma Sunrise.

Wel vindt de buurman dat de 36-jarige de laatste dagen “verdacht” gedrag vertoonde, door te ijsberen in de straat. Hij zegt ook dat hij de man maandag wegwerpluiers zag kopen in de plaatselijke supermarkt, terwijl hij geen jonge kinderen zou hebben. “We beseften niet voor wie hij die kocht, tot nu.”