Verjongingsdrift bij NPO: Opgelicht?!, Blauw Bloed en Typisch… van de buis

0

(Beeld: AVRO/TROS)

Na 21 jaar valt het doek voor het programma Opgelicht?!. Ook Blauw Bloed en Typisch worden definitief geschrapt uit de programmering. Omroep AvroTros en presentator Jaap Jongbloed zijn zwaar ontstemd over het besluit van de NPO, die de programmering komend jaar op de schop gooit. “We begrijpen er niks van.”


Opgelicht?!, het programma dat oplichters ontmaskerd zal in 2022 van de buis verdwijnen. Ook programma’s Blauw Bloed en Typisch worden geschrapt. Volgens de NPO is daar nu defintief de knoop over doorgehakt. “We vinden het onbegrijpelijk dat Opgelicht?! verdwijnt. Het is het enige programma bij de publieke omroep dat oplichters in beeld brengt en mensen waarschuwt voor fraudepraktijken. Dát is de kerntaak van de NPO. We begrijpen niks van deze keuze, zeker als je bedenkt dat het wekelijks nog circa één miljoen kijkers trekt,” reageert de AvroTros.

Frans Klein, directeur Video van de NPO, legde eerder in een interview met AD.nl uit dat de programmering regelmatig op de schop gaat. “Dat is een continu proces.” De zendtijd en geld dat nu wordt vrijgemaakt wordt geïnvesteerd in on demand kijken, een jonger kijkerspubliek (80 procent is nu vijftigplus) en voor groeiende omroepen als Human, PowNed en WNL.


De de nieuwe programmering bij de NPO betekent ook dat de consumentenprogramma’s Kassa en Radar komend jaar fors zendtijd inleveren. De twee programma’s gaan elkaar voortaan wekelijks afwisselen.