BINNENKIJKEN – Vanuit dit huis van 3 miljoen in Portugal gaat LOUIS VAN GAAL helpen Ajax te redden

0
(Beeld: CP)
Louis van Gaal keert terug bij Ajax. De 72-jarige oud-trainer en bondscoach gaat vanuit zijn drie miljoen kostende huis in Portugal de raad van commissarissen van de Amsterdammers van advies voorzien. “We moeten de weg naar de top terug zien te vinden en daar allemaal aan bijdragen,” zegt Van Gaal.

“Ik wil Ajax helpen”, zegt Van Gaal, die werd gevraagd door Michael van Praag. “Momenteel breng ik een groot deel van mijn leven door in Portugal en dit is goed te combineren met mijn adviserende rol. Ik ben bereid mijn voetbalkennis aan te bieden aan de raad van commissarissen, vooral als Leo van Wijk en Michael van Praag worden aangesteld. We moeten de weg naar de top terug zien te vinden en daar allemaal aan bijdragen,” citeert het AD Louis van Gaal.


Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 17 november wordt daarover een besluit genomen. Mochten zij benoemd worden, wordt Van Praag tevens de voorzitter van de rvc. Voor Van Gaal betekent dit een nieuwe terugkeer bij Ajax. de club waarmee hij de Champions League won in 1995. De voormalige bondscoach van Oranje was later als technisch directeur actief bij Ajax.

Van Gaal doet zijn advieswerk voor het grootste deel vanuit Portugal In 2004 kochten Louis van Gaal en zijn vrouw Truus hun eerste huis in Portugal, maar dat bescheiden optrekje hebben ze een jaar geleden recent verruild voor een drie miljoen euro kostend appartement in het rich and famous resort Quinta da Lago in de Portugese Algarve. Louis en zijn vrouw Truus zijn gek op het Portugese land waar, volgens Van Gaal, ‘het egoïsme nog niet zo ver doorgeschoten is als in Nederland’ volgens Van Gaal.


Dat Louis van Gaal gek is op Portugal steekt hij ook niet onder stoelen of banken. “De vriendelijkheid van de mensen. Het altijd klaarstaan voor een ander. Ik kan het allemaal zeer waarderen hier. Iedereen denkt dat wij voor de zon in Portugal zijn gaan wonen, maar het is veel meer dan dat. In Nederland is het egoïsme ver doorgeschoten. Ik kan het vergelijken. Ook met Engeland bijvoorbeeld. Daar is het duidelijk minder ver doorgeschoten. Ik weet het ook van Duitsland: ook minder ver. De sociale afhankelijkheid is daar groter. Het stemt wel tot nadenken. Maar in Nederland zie je nu dus ook dingen gebeuren. Een ernstige crisis en het kán dus wel, dat je ‘gewoon’ naar elkaar omkijkt. Of zoals Premier Rutte het op tv verwoordde: “Klop een keer op het raam bij je buren, om te vragen hoe het gaat. Dat is positief. Maar je moet afwachten wat er van overblijft na ‘corona’”, vertelde hij al eens in een interview met de Amsterdamse krant Het Parool.

Voor zijn nieuwe stulpje, gelegen op de grens van het natuurreservaat Ria Formosa, dat een beschermde Unescostatus heeft vanwege haar bijzondere flora en fauna, betaalde van Gaal 3 miljoen euro en kreeg daarvoor een appartement met drie slaapkamers en vijf badkamers. De woonoppervlakte bedraagt 240 vierkante meter en bestaat verder uit privéterrassen en een eigen verwarmd zwembad. De keuken is voorzien van alle denkbare inbouwappparatuur en beschikt over een kookeiland. Vanuit de woonkamer heeft Louis uitzicht op het meer van Quinta do Lago. Buiten dit alles beschikt het resort over een eigen clubhuis met alle mogelijke en denkbare luxe.