Maak kennis met Jill Biden, de nieuwe first lady in het Witte Huis (In bijna alles verschilt ze van Melania Trump)

0

Ze was acht jaar second lady toen haar man Joe Biden vice-president was achter Barak Oboma (59), maar vandaag promoveert Jill Biden (69) first lady. Een first lady die in bijna alles verschilt van de huidige, Melania (50), de vrouw van Donald Trump (74). Ze verafschuwt de schijnwerpers, houdt niet echt van politiek en heeft er altijd voor gezorgd dat zij haar eigen boontjes kon doppen en vecht als een tijger voor man en kinderen.

“Zij (Jill) heeft me mijn leven teruggegeven,” schreef Joe Biden (78) in zijn memoires ‘Promises to Keep’ in 2007. “Ze gaf me de hoop dat ik weer een familie zou kunnen hebben,” vertrouwde de man die in 1972 zijn eerste vrouw Neilia (30) en hun eenjarige dochter Naomi verloor bij een verschrikkelijk auto-ongeluk, aan het papier toe. Het ongeluk maakte dat Joe Biden bijna zijn politieke carrière als senator in Delaware opgaf om voor ook zijn bij het ongeluk ernstig gewonde zoons Beau en Hunter te zorgen.


Drie jaar na het tragisch ongeluk, in het najaar van 1975, zag de 33-jarige Joe, senator in Deleware, een foto van een jonge vrouw hangen op een lokaal vliegveld in Pennsylvania en was onder de indruk. Bidens broer Frank bleek het model te kennen. Het was de 24-jarige Jill Tracy Jacobs, parttime model, wonend in een boerengehucht.

De eerste afspraak met Jill, die nog in een vechtscheiding lag, werd een blind date geregeld door Joe’s broer Frank. Het was niet echt liefde op het eerste gezicht toen Joe bij Jill aan haar voordeur verscheen. “De jongens met wie ik was uitgegaan hadden een broek en klompen. Toen Joe aan mijn deur verscheen, wierp ik één blik op zijn perfecte pak en zijn leren loafers en ik dacht: ‘Godzijdank is het maar één afspraakje ‘, zei ze in The New York Times. Maar toen de date voorbij was, was ze drastisch van gedachten veranderd en zei ze tegen haar moeder: “Mam, ik heb eindelijk een heer ontmoet.”


Vanaf die eerste ontmoeting was er een band tussen Jill en de negen jaar oudere Joe en al snel werden ze ook verliefd. Desondanks ging Joe Biden vier keer op zijn knieën om Jill ten huwelijk te vragen en hoorde hij ‘nee’. Pas bij de vijfde huwelijksaanzoek zei Jill ’ja’ zei tegen de jonge senator.

Jill wilde zeker weten dat haar  tweede huwelijk wel stand zou houden. Ook omdat Jill wist hoe hard Joe’s zonen, de jonge Hunter en Beau, waren getroffen door het tragische overlijden van hun moeder en kleine zusje.  “Ik was natuurlijk ook verliefd geworden op Joe’s zonen Beau en Hunter. Ik moest er dan ook zeker van zijn dat dit huwelijk echt zou werken”, vertelde ze Vogue in 2016. “Omdat ze hun moeder hadden verloren en ik het niet zou kunnen verdragen als ze voor een tweede keer zouden moeten meemaken een moeder te verliezen. Dus moest ik er 100 procent zeker van zijn. ” Uiteindelijk trouwden Jill en Joe in 1977 en kwam in 1981 hun dochter Ashley op de wereld. Bidens zonen Beau en Hunter noemen Jill dan al jaren ’mam’.

Jill blijft ook de spil van het gezin als man Joe als vice-president tussen 2009 en 2017 is onder Obama. Ze is de eerste second lady ooit die een fulltime baan buiten het Witte Huis bekleedde. Als second lady werkte ze als fulltime professor aan het Northern Virginia Community College. Professor Jill neemt dan met opzet afstand van haar beroemde echtgenoot. Sommige van haar studenten weten  niet eens dat ze de vrouw van Joe Biden is en noemen haar alleen bij haar favoriete naam: ‘Dr. B. ” Ze heeft foto’s van haar kinderen en kleinkinderen op haar bureau staan, maar man Joe ontbreekt. “Mijn standaardantwoord  als studenten mij vragen of ik getrouwd ben met de vice president is dat ik een van zijn familieleden ben. Dat stelt ze meestal gerust,” vertelde ze ooit aan The New York Times.

“Jill is altijd bezig met het bekijken van papieren”, zei de voormalige first lady Michelle Obama tijdens hun gezamenlijke exit-interview na acht jaar Witte Huis met People Magazine. “Wat grappig is, ik vergat altijd dat Jill een dagtaak had!’ Dan haalt ze haar papieren tevoorschijn en ging huiswerk van haar studenten nakijken. Ze is zo ijverig. Ik heb ik zoiets van: ‘Kijk haar nou! Zij heeft  een baan! Vertel het me! Vertel me hoe het is. Hoe je het doet! ” Jill mag dan een fulltime baan hebben buiten het Witte Huis ze vervult ook ‘gewoon’ haar taken als Second Lady.

Tijdens haar acht jaar als second lady wordt het gezin Biden in 2015 getroffen door een nieuwe tragedie; het overlijden van Bidens zoon Beau, een belangrijk adviseur van zijn vader. Na twee jaar aan bed gekluisterd te zijn geweest sterft hij aan hersenkanker. Joe en Jill zijn er kapot van. “Mijn leven veranderde in een oogwenk. Tijdens zijn ziekte geloofde ik echt dat hij zou blijven leven, tot het moment dat hij zijn ogen sloot heb ik de hoop nooit opgegeven, ” herinnert Jill zich.Het maakt dat Jill zich nu actiever bemoeit met de Biden-presidentscampagne. Bij de eerdere presidentscampagnes van het duo Obama/Biden speelde ze slechts een minimale rol. Deze keer is het anders. Jill zette zich tijdens de voorverkiezingen al vol in voor de campagne van haar man en was ook nauw betrokken bij de keuze van Bidens running mate,  Kamala Harris (55).

In haar toespraak op de Democratische Nationale Conventie zegt ze dat haar Joe het land zal verenigen op dezelfde manier als toen zijn gezin moeilijke tijden doormaakte. Herinnerend aan het auto-ongeluk waarbij Joe Biden’s eerste vrouw en zijn dochter omkwamen, zegt Jilli Biden: “Ik werd verliefd op een man en twee kleine jongens die in het wrak van ondenkbaar verlies stonden.” “Hoe maak je een gebroken gezin heel? Op dezelfde manier als je een natie verenigt. Met liefde en begrip, en met kleine vriendelijke daden. Met moed. Met een onwankelbaar geloof. ”

Ook nu de Bidens vanaf vandaag in het Witte Huis wonen is Jill van plan om haar normale baan te houden. Ze zou dan ook de eerste First Lady zijn die dat doet.