Van Hanegen over rel rond Genee, Derksen en Gijp: ‘Neem lekker een ander in de maling’

0

Willem van Hanegem  vindt het Veronica Inside-trio Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp hypocriet nu het drietal Genee weer allervriendelijkst samen kwam op het huwelijk van Gijp. Van Hanegem: Neem lekker een ander in de maling, denk ik dan.”

Van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagbad: “Ik zag deze week bijvoorbeeld foto’s van het huwelijk van René van der Gijp en daar liepen Wilfred Genee en Johan Derksen dus ook heel gezellig rond. Eerst konden ze nooit meer iets samen doen, maar dat blijkt dus allemaal wel mee te vallen. Neem lekker een ander in de maling, denk ik dan.’


Een maand geleden mengde Van Hanegem, middels zijn column, zich ook al in de rel toen de spelers van Oranje aankondigde Veronica Inside te gaan boycotten.

“De spelers van Oranje hebben zich ook stevig in de discussie gemengd met een boycot voor Johan Derksen en zijn programma. Ik neem het zeker niet voor Derksen op, waarom zou ik? Maar de deur dichtgooien omdat iets je niet bevalt, is op dit moment niet de oplossing. Dat kan anders. Wat je nu krijgt, is dat er dan meteen vol verwijten wordt geroepen dat deze spelers dan ook niet naar het WK in Qatar moeten gaan. Daar kon je op wachten natuurlijk.”


Van Hanegem vervolgt zijn verhaal met: “Als je dingen kunt uitleggen, zonder boycot of hysterisch geschreeuw, krijgen mensen meer begrip voor je standpunten. En dan niet alleen ergens aanschuiven waar je weet dat ze al aan jouw kant staan, want dat gebeurt naar mijn smaak te veel.”

Het deed allemaal wel iets met De Kromme: “Ik vind het allemaal wel een treurige ontwikkeling, vooral ook omdat ik het zelf hier in Nederland nooit zo heb ervaren. Ik zag John de Wolf en Henk Fraser bij Feyenoord toch gewoon als mijn twee centrumverdedigers? Toch niet als een blanke speler en een donkere speler? En ik neem aan dat er bij de salarisvoorstellen voor die jongens puur naar prestaties werd gekeken en niet naar huidskleur.”

Foto: fransvanzijst.nl

De kans lijkt overigens wel klein dat Veronica Inside in september met Wilfred Genee als presentator terugkeert. Wel is een variant met Hélène Hendriks denkbaar.

Derksen was in het programma WNL Opiniemakers op NPO Radio 1 duidelijk over de toekomst van Veronica Inside in de huidige vorm. Die toekomst bestaat niet meer nadat presentator Wilfred Genee Derksen meer dan een uur lang in de hoek zette over een grap die Derksen in een eerdere uitzending maakte over rapper/activist Akwasi.Die grap leidde na sociale media-uitlatingen van onder meer Anouk en Arie Boomsma tot een adverteerdersboycot en veel rumoer in de media. Voor Genee aanleiding voor een verzoeningsuitzending waarbij racisme de leidraad was, maar Derksen de gebeten hond werd. Reden voor Johan Derksen en René van der Gijp om zich in het openbaar tegen Wilfred Genee te keren.

Johan Derksen en René van der Gijp willen nog wel met Wilfred Genee samen een programma maken, maar niet in de setting zoals nu bij Veronica Inside. Overigens lijkt er nog wel een weg open voor het voortbestaan van het voetbaldiscussieprogramma. De plaats van Wilfred Genee moet in dat geval volgens zowel Derksen als Van der Gijp door Hélène Hendriks ingenomen worden.