Van fraude tot verkrachting – Deze 30 rechtszaken hangen Trump boven het hoofd als hij Witte Huis verlaat

0

“Als ik deze verkiezingen zou verliezen – en dan ook nog eens tegen de zwakste kandidaat uit de geschiedenis – moet ik misschien maar het land verlaten.” President Donald Trump zei het bij wijze van vreemde grap tijdens een verkiezingsrally in Macon, Georgia, tijdens zijn campagne. Maar misschien kan de president maar beter vluchten nu hij verkiezingen verloren heeft en de juridische bescherming die hij nu nog geniet als president van de VS, op 20 januari 2021 niet meer geldt. Er wachten hem 30 rechtszaken, variërend van beschuldigingen van verkrachting, fraude en machtsmisbruik.

Op 20 januari 2021 om 12.00 uur is Trump geen president meer en is hij weer een gewone burger die vervolgd kan worden. En dat zou best eens tot een fors aantal (13) rechtszaken kunnen leiden tegen burger Trump.


Zo heeft de Californische Democratische afgevaardigde Eric Swalwell heeft al gepleit voor de oprichting van een Presidential Crimes Commission in het Congres, waarbij onafhankelijke aanklagers ‘grondig’ onderzoeken hoe corrupt het presidentschap van Trump is geweest.

In totaal lopen er op dit moment dertig dagvaardingen tegen Trump. Zo zijn er vermoedens van belastingontduiking. Volgen de The New York Times, die de hand legde op Trumps belastingaangifte, betaalde miljardair Trump in totaal de afgelopen jaren 750 dollar aan de fiscus..


Dan is er nog het het strafrechtelijk onderzoek van de districtsprocureur in Manhattan naar de financiële handel en wandel van het Trump-imperium. De openbare aanklagers menen bewijzen te hebben van bankfraude, verzekeringsfraude, belastingfraude en vervalsing van bedrijfsgegevens. Vijf rechtbanken hebben inmiddels al bevestigd dat die dagvaardingen geldig zijn. De zaak komt voor als zijn presidentiële bescherming op 20 januari 2021 wegvalt en de verjaringstermijn van vijf jaar nog niet is verstreken.

Dan zijn er ook nog aangiften wegens aanranding, verkrachting en ongewenste intimiteiten. Zo beweert E. Jean Carroll, een columniste van Elle Magazine dat Trump haar in de jaren negentig heeft verkracht. Trump ontkent. De vrouw eist een DNA-test, om het DND te kunnen vergelijken met het DNA van de spermavlek die de aanrander op haar jurk achterliet.

En ook Summer Zervos, een voormalige deelneemster van Trumps televisieprogramma The apprentice, zegt dat Trump haar in 2007 heeft aangerand door haar vol op de mond te kussen en tot twee keer toe haar borsten te betasten. Een rechter in New York oordeelde al dat de klacht gegrond was. Trump ging in beroep en riep zijn Presidential privilege against prosecution in, wat betekent en zittende president niet strafrechtelijk worden vervolgd. Een hogere rechtbank beraadt zich nog over dat beroep.

Trump heeft tot nu toe altijd gezegd dat zijn macht als president quasi onbeperkt is en dat hij boven de wet staat. “Zelfs als ik in het midden van de drukste straat van New York een man zou neerschieten, kunnen ze me niets doen”, liet hij zich ooit ontvallen.