Valt talkshowkoning Eva Jinek van voetstuk? Door haar aan de kant gezette regisseur: ‘Mailtje had ik wel leuk gevonden’

0

Gaat talkshowkoningin van de publieke omroep Eva Jinek bij RTL Humberto Tan en Twan Huys achterna? Eva Jinek dreigt met haar talkshow op RTL 4 niet alleen de kijkcijferstrijd met de nieuwe NPO 1-talkshow Op1 te gaan verliezen, maar ook zijn er voor het eerst kritische geluiden over Jinek, de vrouw die Nederland de afgelopen jaren aan haar voeten had liggen, te horen. Zo zegt tv-regisseur Bert van der Veer, die vier seizoenen haar show produceerde, dat hij niets meer van hij hoorde nadat hij aan de kant was gezet. ‘Een mailtje had ik wel leuk gevonden.’

Jinek was de afgelopen jaren bij de publieke omroep het kijkcijferkanon op NPO1 op de late avond, maar na haar overstap -naar verluidt voor een jaarsalaris van 1.2 miljoen euro, vijf keer zoveel als zij bij de NPO verdiende – lijkt Jinek na haar eerste uitzendweek bij de publieken van haar voetstuk als kijkcijferkanon te gaan vallen.


Op haar eerste RTL-avond, vorige week vrijdag, scoorde ze nog een onwaarschijnlijke 1.7 miljoen kijkers. Nooit eerder in haar carrière wist Jinek zo veel kijkers aan zich te binden, maar die avond was er nog geen concurrentie en ook geen reclameblokken die Jinkes show onderbraken.

RTL was bij de komst van Jinke schoorvoetend  akkoord gegaan akkoord met haar nadrukkelijke ‘wens’ om haar haar talkshow, net als bij de NPO, niet te onderbreken door reclame. Een afspraak die overigens slechts de eerste twee maanden geldt, want het grapje kosten de commerciële zender, zo schatten mediabureaus minimaal een halve ton aan gemiste advertentieopbrengst per talkshow. En dat twee maanden, 40 talkshows lang, betekent TWEE MILJOEN EURO minder aan reclameopbrengst. De bazen van het in Luxemburg gevestigde RTL zullen het allemaal met lede ogen aanzien dat aan zo’n een duur gemaakt programma als van Eva Jinek ook nog eens niets verdiend wordt.


Maar er was -en is- RTL veel aangelegen na het floppen van RTL Late Night met Humberto Tan en vervolgens Twan Huys, Zomer Met Art (Rooijakkers) en de nog altijd te magere kijkcijfers van Beau (Van Erven Dorens), de late avond met de duurbetaalde Jinek uit het slop te trekken.

Maar of dat ook gaat lukken? 

Concurrentie was er vanaf afgelopen maandag voor het eerst toen het vooraf fel bekritiseerde talkshow Op1 begon met niet één, niet twee, maar vijf duo’s die het stokje bij de publieke omroep overnamen van Eva Jinek en Jeroen Pauw bij de publieke omroep. En wat niemand verwachtte gebeurde: de NPO won met Op1 maandag de eerste slag in de talkshowoorlog met concurrent Jinek. En dat gebeurde ook op dinsdag, woensdag en donderdag. Jinek tuimelde afgelopen woensdag voor het eerst sinds de start van haar veelbesproken talkshow op RTL zelfs buiten de top 10 van best bekeken televisieprogramma’s.En dat nu had niemand in Hilversum en verre omstreken, incluis Jinek en RTL, verwacht. Alleen gisteren scoorde Jinek nipt groter dan het gelijktijdig uitgezonden Op1. na het door 1.8 miljoen kijkers bekeken The Voice of Holland bleven er 1,032 bij Jinek hangen. Op1 trok nauwelijks minder kijkers, 1,010 miljoen. ie van Jinek. Gemiddeld keken er deze week 963.000 mensen naar Op1, terwijl Jinek uitkwam op een score van 911.000 kijkers. dat Jinek met haar talkshow de concurrentie Op1 zou wegvagen is vooralsnog dus zeker niet het geval.

Bert van der Veer: ‘Mailtje had ik wel leuk gevonden’

Het maakt ook dat de eerste, voorzichtige, kritiek op Evan Jinek neerdaalt. In het Financieel Dagblad (FD) zegt Jineks oud-regisseur Bert van der Veer, hij was tot 2016 vier jaar lang de man achter de praatprogramma’s van Eva Jinek bij WNL en KRO-NCRV, dat toen Jinek besloot met een andere regisseur – Ewart van der Horst, de man die ook DWDD heeft grootgemaakt – hij niets meer hoorde van Eva Jinek. Van der Veer was, om het zachtjes te zeggen not amused. ‘Een mailtje had ik wel leuk gevonden,’ zegt hij in het FD.De niet al te florissante kijkcijfers van Jinek -Humberto Tan scoorde in zijn goede tijd hoger dan Jinek nu! – zou kunnen maken dat haar redactie onder vuur komt te liggen, want daar zijn de deskundigen het over eens, een redactie is de pijler onder wel of niet succes hebben van de talkshow-presentator.

Jinek, zo schrijft het FD, benadert redacteuren liefdevol en respectvol, maar ze verwacht wel meer van hen dan dat ze op tijd zijn en hun werk doen, zeggen bekenden, en die verwachting wordt tot nu nog altijd ingelost. Volgens Hans Laroes, haar toenmalige baas bij het Journaal, wil Jinek ‘gewoon de beste talkshow maken die er die dag te maken is’ en neemt ze geen genoegen met een 7.’

Jinek won de afgelopen twee jaar zowat alles wat er aan televisieprijzen te winnen viel. In 2017 ontving ze het Tv-beeld voor beste presentator van 2016, kreeg ze de Zilveren Televizier-Ster en was er een eervolle vermelding van de jury van de Nipkowschijf. Bovendien werd ze begin vorig 2018 uitgeroepen tot Omroepvrouw van het Jaar.

Merel Westrik: ’Opgeven zit niet in haar karakter’

Het maakte van haar de talkshowkoningin van ons land. En volgens oud-collega bij WNL zal Jinek bij dalende kijkcijfers ook bij RTL niet snel de handdoek in de ring gooien.  ‘Eva is vanaf januari 2015 tijdens de winter- en zomerstop Pauws vervanger geweest en het was altijd maar de vraag of ze de volgende keer door mocht. Dat betekent dat je je constant moet bewijzen, wat pittig is. Er waren genoeg momenten dat ze had kunnen denken: leuk zo’n talkshow, maar laat iemand anders dat doen.’ Opgeven zit echter niet in haar karakter. ‘Het is bij Eva altijd: hup, schouders eronder.’