Vader John Ramsey blijft hopen op een wonder: ‘Al 26 Jaar op zoek naar de moordenaar van mijn dochtertje’

0

(Beeld: CP)

De tragische moord op het kleine, zesjarige, schoonheidskoninginnetje JonBenét hield eind 1996 Amerika en de wereld in haar greep. Ruim 26 jaar later is het eerste waar vader John Ramsey (79) als hij ’s morgens zijn ogen opent aan denkt nog altijd zijn vermoorde dochtertje. Hij hoopt nog steeds voor zijn eigen overlijden haar moordenaar te vinden. Daar is nu opnieuw kans op nu het onderzoek heropend wordt.


Het was papa John die zijn kleine meisje vond op Boxing Day 26 December 1996 in de wijnkelder van zijn huis in Boulder in de Amerikaanse staat Colorado. Ze was gewurgd, had zwaar hoofdletsel en was, zo bleek later, waarschijnlijk ook seksueel misbruikt. Acht uur eerder was JonBenét bij de lokale politie als vermist opgegeven door haar moeder Patsy, zelf een ex-miss.

In het huis werd al snel een briefje gevonden waarin stond dat de kleine JonBenét, die als 6-jarige verschillende Little Miss-verkiezingen had gewonnen, was ontvoerd en pas zou worden vrijgelaten na betaling van 108.000 dollar aan losgeld. Bijna op de dollar af het bedrag, 118.117,50 dollar dat vader John als eindejaar bonus van zijn werkgever had ontvangen.


Al snel deden de wildste theorieën de ronde over de moord en daarbij werd met de beschuldigende vingers ook gewezen naar de ouders en JonBenéts 9-jarige broertje. Dat er in het huis van de Ramseys geen sporen van inbraak waren gevonden, was alleen maar koren op die molen van diegene die de Ramseys als daders zagen.

Vader John werd beschuldigd een kindermisbruiker te zijn die de moord op JonBenét orkestreerde. Moeder Patsy zou haar dochter midden in de nacht in een blinde woede doodgeslagen hebben toen ze het ontdekte dat de kleine in bed had geplast. Of was het broertje van JonBenét, Burke, die zijn drie jaar jongere zusje in een vlaag van jaloezie had gedood waarna zijn ouders hielpen zijn rol in de doofpot te stoppen? Het maakte allemaal dat ook de politie de rol van de ouders en JonBenéts broertje in het onderzoek betrok.

“Ik was al zo erg gekwetst als ik gekwetst kon worden, dus het kon me niet schelen dat ze dachten dat ik de moordenaar van mijn kind was,” zegt vader John nu. De Ramseys probeerde slechts zoon Burke te beschermen tegen de mediahype en de aantijgingen aan zijn adres. Pas twaalf jaar later, in 2008, werd de familie officieel buiten verdenking gesteld toen alsnog DNA van een niet-geïdentificeerde man werd gevonden op de pyjamabroek van JonBenét. Het was twee jaar nadat moeder Patsy stierf aan eierstokkanker.

Voor vader John is het nog altijd alsof de tijd is stilgezet op die 26e december 1996. Hij staat zichzelf geen zorgeloze of gelukkige gevoelens meer toe. “Ik heb het gevoel dat ik een gat in mijn hart heb dat niet meer geneest. Ik zag laatst een klein meisje van ongeveer de leeftijd van JonBenét toen zij stierf over straat lopen terwijl ze haar vaders hand vasthield. Ik krijg dan een brok in mijn keel.”

Nu, na ruim 26 jaar, begint de tijd te dringen voor vader John die net 79 jaar geworden is. Hij nog steeds wanhopig op zoek naar antwoorden over wat er met zijn kleine meisje is gebeurd en waarom ze moest sterven. Het is het enge dat hij wil weten voor hij sterft.Vader John is blij de politie in Boulder de zaak heeft heropent nu blijkt dat negen maanden na de moord op zijn JonBenét, op 14 september 1997, in de buurt van het huis van de Ramsays een gemaskerde en in het zwart geklede man is binnengedrongen in de slaapkamer van de 12-jarige Tex. Het kleine meisje werd door de indringer misbruikt. Dat Tex nog leeft komt omdat haar moeder gestommel in haar kamer hoorde waarop ze ging kijken. De dader kon via het raam ontsnappen.

Wat de twee zaken mogelijk aan elkaar verbindt is dat JonBenét en Tex op dezelfde dansschool zaten, maar belangrijker zijn twee deels opgerookte Camel sigaretten. Een werd gevonden in de tuin bij de Ramseys, de tweede bij het huis van Tex. Na nieuw onderzoek werd op de sigaretten hetzelfde DNA aangetroffen.
Boulder Police Department heeft nu aangekondigd dat er een nieuw onderzoeken wordt gestart in samenwerking met Colorado Cold Case Review Team, een team dat gespecialiseerd is in oude, nooit opgeloste, zaken.

“Sinds de moord op JonBenét onderzochten rechercheurs 21.000 tips. We zijn naar 19 staten gereisd om meer dan 1.000 mensen te interviewen of te spreken. Deze misdaad heeft een gat geslagen in de harten van veel mensen en we zullen nooit stoppen met onderzoek totdat we de moordenaar van JonBenét hebben gevonden”, liet politiechef Maris Herold weten bij de start van het heropende onderzoek.

Vader John Ramsey klampt zich vast aan het nieuwe onderzoek en blijft hopen op een wonder.