‘Met ’t Is hier fantasties groef ik mijn eigen graf’ – Ursul de Geer (74) overleden’

0

Acteur en presentator Ursul de Geer is maandagavond 7 december op 74-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdamoverleden. Ursul was al enige tijd ernstig ziek.

In de jaren negentig maakte De Geer voor de NCRV een tweewekelijks talkshow. RTL haalde De Geer naar de commerciële zender waar hij zijn eigen talkshow Ursul en later ook ’t Is hier fantasties (1995-2001) en Voor niks gaat de zon op maakte. In ’t Is hier fantasties ging Ursul in gesprek ging met Nederlanders op hun vakantieadres.


“Ik was zelf op vakantie in Zuid-Frankrijk en at toevallig met heel nette mensen,” zei De Geer in 2019 in het AD. “In dat restaurant stapten wat jongens uit de Nederlandse kickboksscène binnen. Dat vond ik zo mooi, die confrontatie, dat ik dacht: daar zit een programma in en RTL vond dat ook. Maar ik heb mijn eigen talkshow Ursul ervoor moeten opgeven, en daar heb ik later toch spijt van gekregen.”

Met  ’t Is hier fantasties groef De Geer “zijn eigen graf”, vertelde hij in 2019 in gesprek met &C. “Het scoorde namelijk zó goed dat RTL dat programma het hele jaar door wilde. Achteraf gezien had ik moeten knokken voor mijn talkshow. Maar dit vakantieprogramma was een geweldige ervaring. Met name van de campingbezoekjes en het monteren genoot ik enorm.”


Daarnaast was hij actief als acteur in films als Spetters enAdemloos en had hij recentelijk nog een bijrol in Bon Bini Holland. De Geer was ook werkzaam als toneelregisseur en werkte mee aan producties als De Aanslag en de musical Grand Hotel.

De Geer kwam tijdens zijn studie economie en andragogie in Amsterdam De Geer in aanraking met het studententoneel, naderhand ging hij acteren bij de gezelschappen Toneelgroep Centrum, Nieuwe Komedie en Persona. Hij speelde ook in films, waaronder Spetters en De vierde man, beide geregisseerd door Paul Verhoeven.

De Geer werd in de adellijke familie De Geer geboren als zoon van kunstschilder Louis de Geer en Maria Elisabeth Anna van der Tak.