Undercover actrice Nazmiye Oral: ‘Mijn moeder zag mijn seksscène en vroeg of ik geld nodig had’

0

Nazmiye Oral (Beeld: VRT)

Met haar rol van drugsbaron in Undercover is ze de held van haar dochters. Maar de moeder actrice, schrijfster en theatermaakster Nazmiye Oral (52) denkt daar anders over. “Ze had naar Undercover gekeken en ik had een seksscène. Heb je dat nou nodig, vroeg ze, ik kan je toch geld geven?”


Haar personage in Undercover leidt een drugsimperium waarin ze een leger mannen met een vingerknip beveelt, maar dat geldt niet voor haar eigen moeder met wie Nazmiye Oral een turbulente relatie heeft. “Ik heb een heel strenge opvoeding gehad, dat is waar. Mijn vader was een zachte, moderne man en daardoor ergens ook het zwarte schaap van de familie. Mijn moeder deed alles uit liefde, maar liefde en bemoeienis zijn bij haar niet van elkaar los te maken. Over één ding zullen we het nooit eens worden. Mijn moeder vindt het oké om je kinderen te domineren en te zeggen: Jij bent uit mijn lijf gekomen, ik alleen weet wat goed voor jou is. Dat is het meest gewelddadige wat je een kind kunt aandoen, al krijg ik dat niet aan haar verstand gebracht. Ik weet wat zoiets met een mens doet, want ik had bijna een duivelsuitdrijver nodig om mezelf terug te vinden,” vertelt Nazmiye Oral in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

Breken met haar moeder deed Nazmiye niet. “Mijn moeder en ik hebben twee jaar lang in de loopgraven gezeten. Vechten om elke millimeter. Ze had op mijn achttiende een echtgenoot voor me geregeld, een lieve jongen met wie ik als klein kind samenspeelde. Maar ik wou die jongen niet, ik wilde mode studeren in Arnhem. No fucking way, dacht mijn moeder: Als je dat doet, plegen je vader en ik zelfmoord. Dat was schrikken, maar ze heeft me geholpen door dat te zeggen. Ik kwam op voor mezelf en zei: Ik ben jouw kind, ik wil alleen maar studeren, ik wil niet weglopen. Jullie beslissen of jullie me dat willen gunnen. Toen hebben mijn ouders gekozen voor de liefde voor hun kind. Dat wens ik alle kinderen toe. Voor mij moet je kind boven alles staan. Ook boven religie.”


In de krant vertelt Nazmiye Oral ook wat haar moeder van haar rol in ‘Undercover’ vindt. “Ze belde mij na de derde aflevering van dit seizoen. Je moet weten dat mijn moeder mij nooit belt, ik bel háár altijd. Om te zeggen dat ze sarma had gemaakt, wijnbladeren gevuld met rijst en bulgur. En dat mijn dochter die mocht komen halen. Oké, dacht ik, waar gaat dit over? En toen barstte ze los: ze had naar Undercover gekeken en ik had een seksscène. Heb je dat nou nodig, vroeg ze, ik kan je toch geld geven? (lacht) Toen heb ik iets gedaan wat ze totaal niet verwachtte. In plaats van sorry te zeggen of excuses te zoeken, zei ik: Mam, ik begrijp werkelijk niet waar jij je zo druk over maakt. Ik heb niets verkeerds gedaan, ik heb dit zelfs met mijn verloofde besproken. Ik zei: Mijn rug is recht en mijn voorhoofd is open; dat is een Turks gezegde. Ik heb zelfs gezegd dat ik die reactie een beetje achterlijk vond.”