Uit angst voor corona: Belgische prins Laurent koopt CO2-meters voor in de klas van zijn kinderen

0

Prins Laurent en vrouw Claire Coombs

Het buitenbeentje van de Belgische koninklijke familie, prins Laurent, heeft voor de school van zijn drie kinderen CO2-metertjes gekocht om de luchtkwaliteit in de klas te meten en zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij deed dat op aanraden van Vlaanderens bekendste viroloog Marc Van Ranst.


Of hij niet wat tips had om het schooljaar van zijn kinderen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Met die vraag belde de Belgische prins Laurent viroloog Marc Van Ranst. Die raadde de prins aan om twee CO2-meettoestellen, één voor de klas van prinses Louise, één voor de klas van zijn zonen Aymeric en Nicolas, te kopen en die in de klaslokalen van zijn kinderen te zetten
.
“Ik heb advies gevraagd aan Van Ranst”, zegt de prins in een interview in de Waalse krant La Capitale. “Hij heeft me geantwoord dat een masker aandoen en de handen wassen belangrijk is, en dat het verstandig zou zijn een CO2-meter in de klas te hangen.”

Het is geen grote investering, zegt Laurent, die het ziet als een daad van “burgerzin”. Zijn kinderen volgen les in een privéschool in Ukkel die werkt volgens het Franse schoolsysteem. “Hoe we die metertjes gaan gebruiken, moet ik nog bespreken met de directie”, zegt hij. Volgens viroloog van Ranst is “het is alleszins een goed idee.”.


Waarom zo’n metertje in de klas zo belangrijk is? “De CO2-concentratie geeft een beeld van hoe gezond of ongezond de lucht is”, zegt Van Ranst. “Een slecht verluchte klas is sowieso ongezond, en in zo’n klas is ook het risico op besmetting met het coronavirus via aerosolen groter,” zegt Van Ranst in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

Aerosolen zijn kleine luchtdruppeltjes. Die blijven hangen in de klas als ze niet worden weggeblazen door verse lucht. Je kan dus sneller besmet raken in zo’n klas dan in een lokaal waar de ventilatie goed is.