‘Twee mannen stonden klaar om Peter R. de Vries te filmen na aanslag’

0

(Beeld: RTL/Tom Cornelissen)

Vrijwel direct nadat Peter R. de Vries werd beschoten, verschenen op sociale media schokkende filmpjes, waarop te zien was dat De Vries op de grond lag en werd geholpen door omstanders. De filmpjes werden daarna via met name Whatsapp door heel Nederland gestuurd. De politie houdt er sterk rekening mee dat in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam twee mannen, klaar stonden om het lichaam van Peter R. de Vries te filmen nadat hij was neergeschoten.


Dat de twee mannen vrijwel identiek gekleed zijn, vindt het rechercheteam zeer opvallend. Beide mannen dragen een blauwe spijkerbroek, witte sneakers en een grijze trui. Ook dragen ze op dezelfde manier een tas over hun borst. Ondanks de foto’s en filmpjes heeft de politie hen nog niet kunnen identificeren. Dat vertellen goed ingevoerde bronnen rondom het onderzoek tegen het AD.

Het politieonderzoek richt zich uiteraard op de opdrachtgevers en uitvoerders van de aanslag, maar daarnaast wordt ook onderzoek gedaan naar de makers van deze video’s. “Als je maximale aandacht wilt, dan doe je dit. Dan zorg je dat er meteen shockerende video’s het internet overgaan. Het vermoeden bestaat dat de mannen gewoon klaarstonden”, aldus een bron op de site van de krant.


Op camerabeelden van cafés in de straat, gemaakt door beveiligingscamera’s, is te zien dat twee mannen in het grijs gekleed rustig achter De Vries aanlopen als hij door de Lange Leidsedwarsstraat richting zijn auto loopt. Opvallend is dat ze beide hun telefoon pakken, zonder daar iets mee te doen. “Alsof ze hun camera direct bij de hand wilden hebben”, stelt een bron. Op een foto die vanuit een hoog raam is genomen, waarop te zien is dat De Vries wordt geholpen door omstanders, zijn de twee goed te zien.

Ogenschijnlijk rustig lopen ze langs het lichaam van De Vries. “De bewegingen van die twee zijn zeer onnatuurlijk en hebben onze nadrukkelijke aandacht”, vertelt een bron. Weblog GeenStijl plaatste eerder al een verhaal, waarin vraagtekens werden geplaatst bij de gedragingen van het tweetal.

Het politieonderzoek naar de mogelijke opdrachtgever(s) achter de aanslag op Peter R. de Vries focust zich steeds meer focust op vertrouwelingen van Ridouan Taghi. “Tot nu toe wijst veel erop dat de aanslag uit die hoek komt”, zei een bron tegen het AD.