Trump ‘jat’ voor 750.000 dollar kunst mee na bezoek aan Parijse ambassade

0

Je zou het het betere jatwerk kunnen noemen… Amerikaans president Donald Trump heeft namelijk tijdens een bezoek aan de Amerikaanse ambassade in Parijs voor 750.000 dollar (634.000 euro) aan kunstwerken uit de residentie meegenomen om ze zijn Witte Huis te zetten. Het gaat om een portret, een buste en een set zilveren figuurtjes die hij in zijn vliegtuig Air Force One liet laden.

Trump schrapte bij het bezoek in 2018 een bezoek aan een militaire erebegraafplaats met gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog. Volgens het blad The Atlantic zou Trump hij soldaten van het mariniers-korps die in de Eerste Wereldoorlog waren gesneuveld ‘losers’ en ‘sukkels’ hebben genoemd. Dat zou de Republikeinse president hebben gedaan toen hij in 2018 een bezoek aan een militaire begraafplaats in Frankrijk oversloeg, volgens de officiële uitleg vanwege het slechte weer.


Fox News-verslaggever Jennifer Griffin meldde daarop dat twee voormalige regeringsfunctionarissen bevestigen dat de president ‘niet wilde reizen om de Amerikaanse oorlogsdoden te eren’, waarbij zij impliceerden dat het weer in werkelijkheid geen rol had gespeeld.

de Amerikaanse ambassade Hôtel de Pontalba in het  aan 8e arrondissement van Parijs

In de uren die hij daardoor over had zou hij kunst verzameld hebben in de Amerikaanse ambassade Hôtel de Pontalba in het  aan 8e arrondissement van Parijs. die ambassade geldt als vlaggenschip voor het kunstprogramma dat het ministerie van Buitenlandse Zaken in ambassades heeft uitgerold. Er worden zelfs rondleidingen gegeven.


Trump zou de dag na het geschrapte bezoek aan de erebegraafplaats een buste van Benjamin Franklin, een portret van de Amerikaanse vertegenwoordiger in Frankrijk en een stel zilveren Griekse mythologische figuren verordend hebben die mee terug te nemen naar het Witte Huis. De Amerikaanse ambassadeur kreeg te horen dat de kunstwerken over zes jaar, aan het einde van zijn tweede presidentstermijn, zouden terugkeren naar Parijs.

“De president heeft deze prachtige, historische stukken, die eigendom zijn van het Amerikaanse volk, mee teruggenomen naar de Verenigde Staten om ze prominent te vertonen”, bevestigde zijn woordvoerder.