TOM EGBERS verleidt 20 jaar jongere stagiaire en noemt haar serpent als zijn vrouw Janke achter affaire komt

0

Tom Egbers heeft op de redactie van NOS Sport grensoverschrijdend en intimiderend gedrag vertoond tegenover vrouwen op de redactie. Zo zou het boegbeeld van Studio Sport (toen 48, nu 65 jaar) in 2005 avances hebben gemaakt naar een 22-jarige stagiaire. Uiteindelijk viel de vrouw, die na haar stage bij NOS Sport bleef werken, voor zijn avances. Als de echtgenote van Egberts, Janke Dekker,  achter de relatie komt en de jonge vrouw haar relatie met Tom aan Janke bevestigd escaleert de situatie op de werkvloer. Egbers pest haar herhaaldelijk in het bijzijn van collega’s, waarbij hij haar onder meer ‘de as van het kwaad’ noemt, net als ‘het vergif’ en ‘serpent’.

Egbers wordt vandaag in De Volkskrant genoemd als onderdeel van een groep bekende presentatoren, commentatoren en verslaggevers die zich onaantastbaar zou wanen en structureel het hand boven het hoofd wordt gehouden. Het boegbeeld van Studio Sport (toen 48, nu 65 jaar) in 2005 avances hebben gemaakt naar een 22-jarige stagiaire.


Zo zou Egberts haar bij herhaling hebben laten weten haar leuk te vinden en stuurde hij haar meerdere sms’jes en mailtjes en belde haar soms midden in de nacht op. Uiteindelijk viel de vrouw, die na haar stage bij NOS Sport bleef werken, voor zijn avances, zo schrijft de Volkskrant. De twee zoenen een aantal keer.

De vrouw maakt hier in 2009 melding van bij de hoofdredactie. Die belooft met Egbers te gaan praten en adviseert haar naar de politie te gaan als hij doorgaat. Het gesprek met Egbers levert volgens haar niets op: het pesten gaat door. Na een jaar vertrekt de vrouw bij NOS Sport.


De vrouw vertelt in de krant in  de nazomer van 2008, wanneer de affaire al is beëindigd, benaderd te zijn door de vrouw van Egbers, Janke Dekker. Dekker tegenwoordig verbonden aan meldpunt Mores, een stichting voor ongewenste omgangsvormen in onder meer de televisiesector. In het gesprek met Dekker vertelt zij wat er gebeurd is waarop de de situatie op de werkvloer escaleert. Egbers pest haar herhaaldelijk in het bijzijn van collega’s, waarbij hij haar onder meer ‘de as van het kwaad’ noemt, net als ‘het vergif’ en ‘serpent’.

Twee medewerkers zeggen dat Egbers een gebaar richting haar maakt waarbij hij net doet alsof hij iemands keel doorsnijdt. Ook zou hij collega’s hebben geadviseerd niet meer de vrouw samen te werken. Volgens de vrouw heeft Egbers haar ook buiten de werkvloer lastiggevallen. De Volkskrant heeft ook een mail in handen van een NOS-collega aan de vrouw waarin staat dat Egbers zich vaker schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag richting vrouwen op de redactie.

Tom Egbers betuigt in de Volkskrant spijt over zijn gedrag op de redactie van NOS Sport. Ook betreurt hij de relatie die hij in 2005 met een 22-jarige stagiaire had. Egbers laat in een reactie in het artikel weten ’te betreuren’ wat er destijds is gebeurd. Hij blikt anders terug op de zaken. Volgens het NOS Sport-icoon heeft hij de relatie zelf bij zijn werkgever gemeld, en betreurt deze nu, omdat het verdriet in zijn privéleven veroorzaakte. “Ook het feit dat zij destijds twintiger was en ik veertiger telt voor mij, na al die jaren terugkijkend, zwaar.”

De Volkskrant voerde de afgelopen maanden gesprekken met 32 medewerkers over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Daaruit kwam een beeld naar voren waarin onder anderen een aantal beeldbepalende personen, onder wie presentatoren, commentatoren en verslaggevers zich onaantastbaar wanen en structureel het hand boven het hoofd worden gehouden. De hoofdredactie zou onvoldoende in de gaten hebben gehad hoe giftig de werksfeer was.