TOM EGBERS neemt vandaag vrij omdat hij rust wil bieden aan de redactie en het programma

0

Tom Egbers gaat zondagavond niet de uitzending van NOS Sport Eredivisie presenteren. Egbers wil daarmee rust bieden aan de redactie en het programma, vanwege de ontstane commotie na het artikel in de Volkskrant. De presentator vertoonde volgens het betreffende Volkskrant-artikel grensoverschrijdend en intimiderend gedrag op de redactie van NOS Sport. Zo zou hij onder meer een vrouwelijke collega met wie hij een affaire had gehad, hebben gepest.

Het boegbeeld van Studio Sport (toen 48, nu 65 jaar) zou in 2005 avances hebben gemaakt naar een 22-jarige stagiaire. Hij stuurde haar meerdere sms’jes en mailtjes en belde haar soms midden in de nacht op. Uiteindelijk viel de vrouw, die na haar stage bij NOS Sport bleef werken, voor zijn avances, zo schrijft de Volkskrant. De twee zoenen een aantal keer. De vrouw maakt hier in 2009 melding van bij de hoofdredactie.


De vrouw zegt in de krant in de nazomer van 2008, wanneer de affaire al is beëindigd, benaderd te zijn door de vrouw van Egbers, Janke Dekker. Dekker – tegenwoordig verbonden aan meldpunt Mores, een stichting voor ongewenste omgangsvormen in onder meer de televisiesector – had lucht van de affaire gekregen.

De medewerker vertelt in dat gesprek aan Dekker wat er is gebeurd, waarop de situatie op de werkvloer escaleert. Egbers pest haar herhaaldelijk in het bijzijn van collega’s, waarbij hij haar onder meer ‘de as van het kwaad’ noemt, net als ‘het vergif’ en ‘serpent’. Twee NOS Sport-medewerkers zeggen dat Egbers een gebaar richting haar maakt waarbij hij net doet alsof hij iemands keel doorsnijdt. Daarnaast zou hij tegen collega’s zeggen dat ze niet meer met haar samen zouden moeten werken. Volgens de vrouw heeft Egbers haar ook buiten de werkvloer lastiggevallen.


In het Volkskrant-verhaal betuigt Egbers spijt van zijn acties. “Ik kijk op deze hele periode terug als een uitzonderlijk verdrietige, waarin ik fouten heb gemaakt. Daarvan heb ik spijt. Ik kan het helaas niet terugdraaien.”

Egbers ging zaterdagmiddag met de directie van de NOS in gesprek over de ontstane situatie.