TINDER SWINDLER SIMON LEVIE leeft er nog altijd op los (zet zinnen op Hollywoodcarrière)

0

Israëliër Simon Leviev zou miljoen hebben gestolen van naar liefde hunkerende vrouwen op het datingplatform Tinder. Het was door zijn Amsterdamse slachtoffer Ayleen Charlott dat hij uiteindelijk gedwongen werd te stoppen. Maar de Israëliër die een hoofdrol speelt in de Netflix-documentaire The Tinder Swindler ontkent en leeft nog altijd in alle vrijheid zijn luxeleventje. Zijn laatste aankoop: een Ferrari 296GTB van ruim 200.000 euro. Leviev heeft inmiddels ook zijn zinnen gezet op een Hollywoodcarrière.

Dat de Spaanse rechtbank een arrestatiebevel uit tegen Shimon Hayut, beter bekend als de Tinder Swindler, heeft uitgevaardigd voor het tonen van een ongeldig identiteitsbewijs aan de politie zal Simon Leviev waarschijnlijk wordt zijn. Hij heeft heel andere zaken aan zijn hoofd…


Simon Leviev ging recent in stijl een nieuwe Ferrari 296GTB kopen bij een dealer in Tel Aviv. Hij was van top-tot-teen gekleed in dure merkkleding. Alleen al aan zijn Gucci canvas jack hang een prijskaartje van 2000 euro. Peanuts vergeleken bij de ruim 200.000 euro die hij moest neertellen voor zijn nieuwe ‘wagentje.
Leviev, geboren als Shimon Hayut, is nu wereldwijd bekend door de documentaire ‘The Tinder Swindler’, de Netflix-documentaire die laat zien hoe hij vrouwen voor miljoenen dollars oplichtte op datingapp Tinder. Dat lukte omdat Leviev die vrouwen op de mouw spelde dat hij niet alleen de zoon was van de Israëlische miljardair Lev Leviev, maar zelf ook bakken met geld verdiende in de diamanthandel.

Dat hij een gewiekste oplichter is die verliefde vrouwen geld afhandig maakte ontkent hij. In een interview met het Amerikaanse Inside Edition zegt hij in ieder geval niet de beruchte ‘Tinder Swindler’ te zijn. “Ik was gewoon een alleenstaande man die wat meisjes wilde leren kennen via Tinder”, vertelt hij in het vraaggesprek. Over de Netflix-documentaire waarin hij aan de schandpaal wordt genageld: “Ze doen alsof het een documentaire is, maar eigenlijk is het gewoon een compleet verzonnen film.”


Dat de drie op hem verliefde vrouwen in de documentaire vertellen hoe ze samen voor 500.000 dollar zijn getild door de Israëliër en hun verhaal ondersteunen met sms en voicemailberichten van Leviev en ook bankoverschrijvingen aan hem als bewijs laten zien zijn volgens Leviev verzinsels. “Ze hebben eigenlijk alles verzonnen, zaken gemanipuleerd en bewerkt om er een eenzijdig verhaal van te maken om mij en mijn goede naam te vernietigen.” Maar Noorse Cecilie, Zweedse Pernilla en Nederlandse Ayleen denken daar toch anders over zo vertellen ze in ‘The Tinder Swindler’.

De Noorse IT-consultant Cecilie Fjellhøy (31) leert de zogenoemde Simon Leviev (31) in 2018 kennen via Tinder. Simon laat het geld al snel rollen. Hij neemt op reisjes over heel de wereld. Na een maand stuurt hij Cecilie een video waarop zijn bodyquard Peter onder het bloed te zien is in een ambulance. Volgens Leviev hebben zijn ‘vrienden’ uit de diamanthandel hem afgetuigd. Simon zelfs is op de vlucht. Om niet via zijn creditcard getraceerd te worden vraag hij Cecilie een creditcard aan te vragen op haar naam en die aan hem te geven om zijn uitgaven even te dekken. De tot over haar oren verliefde Noorse doet wat Simon vraagt. Over de terugbetaling van zijn uitgaven maakt ze zich geen zorgen. Ze weet hoe rijk haar Simon is. Als de schuld op haar kaart is opgelopen tot 200.000 dollar (176.000 euro) beseft Cecilie dat ze wordt opgelicht.

De Zweedse Pernilla Sjoholm (35) trapt in dezelfde val van Leviev. Ze heeft geen relatie met Simon, maar beschouwt hem wel als een goede vriend met wie ze verschillende reisjes heeft gemaakt waarbij Simon altijd zijn creditcard trok. Ook zij krijgt het filmpje van de bebloede Peter, de bodyguard van Leviev, toegestuurd. De Zweedse leent de andermaal op de vlucht zijnde Simon 40.000 dollar (35.000 euro). Geld dat nooit zal terugzien.

De voor 200.000 dollar opgelichte Cecilie is dan al met haar verhaal naar Verdens Gang (VG), de grootste krant in Noorwegen, gestapt. Journalisten van VG doorploegen het door Cecilie geleverde bewijs en ontdekken in haar bankafschriften dat Noorse Cecilie een vliegticket heeft betaald voor Zweedse Pernilla.
Als die Zweedse Pernilla op het punt staat om naar München te vliegen waar Simon haar beloofd een duur klokje te geven om zijn schuld van 35.000 euro aan haar af te lossen krijgt ze een telefoontje van een journalist van VG. Net als Noorse Cecilie besluit Pernilla haar verhaal aan VG te vertellen. Eendrachtig besluiten de Noorse en de Zweeds om Simon in München in de val te laten lopen onder het oog van journalisten van de krant. Het plan mislukt, want Leviev ziet één van de fotografen. Het dure horloge om zijn schuld aan Pernilla af te betalen blijkt, achteraf, vals. Het verhaal over Leviev wordt wél gepubliceerd en wereldwijd verkocht.

Het maakt dat het ook de Amsterdamse Ayleen Charlotte (27) onder ogen komt. Ze leest het wanneer ze op het vliegtuig stapt na een bezoekje aan haar vriend Simon Leviev met wie ze dan al meer dan een jaar een relatie heeft. Het zal toch niet….Maar het verhaal in de krant helpt haar snel uit de droom. Het krantenartikel vertelt haar verhaal. Het gaat over de exact zelfde berichten, video’s en foto’s die Noorse Cecilie en Zweedse Pernilla die zij ook heeft gekregen. En ook Ayleen leende geld aan haar lover Simon nadat ze de foto’s en video’s ontving van zijn bebloede bodyguard Peter. Ze maakte in totaal 140.000 dollar over. Ze schat in dat haar Simon nu hij over de hele wereld nieuws is geen nieuwe slachtoffers kan maken op Tinder en hij zonder geld zit. Ze besluit hem te ‘helpen’. Ayleen stelt haar lover voor zijn financiële nood deels te ledigen door zijn dure designerkleding te verkopen. Hij gaat akkoord en zij verkoopt ‘namens hem zijn designerstukken. De opbrengst houdt ze zelf.

Maar daarmee is Simon niet van Ayleen af. Ze tipt justitie dat hij reist met een vals paspoort. Simon wordt in Griekenland gearresteerd en veroordeeld tot 15 maanden voor het reizen met een vals paspoort, maar wordt na vijf maanden vanwege goed gedrag en keert terug naar Israel.

In zijn geboorteland heeft de krant The Times of Israel inmiddels becijferd dat de totale ‘winst’ van Hayuts Tinderfraude tussen 2017 en 2019 op 10 miljoen dollar (8,8 miljoen euro) moet zijn. De krant ontdekt ook dat zijn Tinderfraude niet de eerste keer is dat hij in de fout ging. In 2011 werd hij in Israël al beschuldigd van diefstal, valsheid in geschrifte, fraude en het verzilveren van gestolen cheques. Vier jaar laten, in 2015, Hayut woont dan in Finland, wordt hij in zijn geboorteland door drie vrouwen beschuldigd van fraude. Hij staat op het punt door de Finnen uitgeleverd te worden aan Israël als hij kans ziet Finland onder een nieuwe identiteit: Simon Leviev, te verlaten. Het is begin van zijn Tinder-carrière als zoon van miljardair Leviev en zelf als gefortuneerd handelaar in diamanten.

Die Netflix-documentaire heeft inmiddels wel een ster gemaakt van Leviev die niet schroomde zijn bekendheid snel te verzilveren. Voor net geen 200 dollar spreekt hij persoonlijke videoverjaardagswensen in. Ook staat hij inmiddels onder contract bij Hollywood-agent Gina Rodriguez, ook de manager van Mama June, de moeder van Honey Boo Boo uit de realityshow ‘Mama June: Road to Redemption’. Zij staat vierkant achter Leviev. “Ik heb ‘The Tinder Swindler’ gezien en het voelde niet compleet. We hebben nog nooit zijn kant van het verhaal gehoord. Ik had nog meer vragen en daarom heb ik hem gecontacteerd.”

Manager Rodriquez heeft grootste plannen met haar client Simon Leviev. Zo zijn er plannen voor een datingshow waarin vrouwen vechten voor zijn liefde en een serie podcasts waarin Leviev de do’s & don’ts op datinggebied met zijn luisteraars wil delen. En natuurlijk komt er een boek en zelfs misschien wel een Hollywood-film. “We werken aan een film gebaseerd op mijn leven, een soort ‘Catch Me If You Can’, ‘Wolf of Wall Street’. Ik heb een paar aanbiedingen gekregen’, zegt Leviev, die inmiddels ook een nieuwe vriendin heeft. Die vriendin, model Kate Konlin, zegt dat ze bij hem blijft ondanks de beschuldigingen dat hij zeker drie vrouwen heeft opgelicht zoals te zien is in ‘The Tinder Swindler’. “Mensen doen soms gekke en stomme dingen, maar ze zeggen: ‘Ok, nu ben ik anders.’ En dit is hoe ik Simon neem,’ zegt de verliefde Konlin.