TINA TURNER (83) overleden na lang ziekbed: ‘Wereld verliest een legende en rolmodel’

0

(Beeld: CP)

Tina Turner is woensdag op 83-jarige leeftijd na een lang ziekbed in haar huis in Zwitserland overleden. Turner stond bekend als ‘de Queen of Rock ‘n Roll’ en scoorde wereldhits als ‘Proud Mary’, ‘River Deep – Mountain High’ en ‘Nutbush City Limits’.


“Tina Turner, de ‘Queen of Rock’n Roll’, is vandaag vredig overleden op 83-jarige leeftijd na een langdurige ziekbed in haar huis in Kusnacht nabij Zürich, Zwitserland. De wereld verliest met haar een muzieklegende en een rolmodel,” luidt de persverklaring.

“Ze inspireerde de sterren van morgen”, vervolgt de mededeling. “Vandaag nemen we afscheid van een dierbare vriendin die ons al haar grootste werk nalaat: haar muziek. Al ons medeleven gaat uit naar haar familie. Tina, we gaan je enorm missen.”


De gezondheid van Turner was broos. Naast een beroerte, darmkanker en nierfalen waarvoor ze een niertransplantatie kreeg, worstelde ze ook met de ziekte PTSS door haar traumatische huwelijk met Ike. Hij overleed in 2007 aan een overdosis cocaïne. En dan was er nog het verlies van haar oudste zoon Craig door zelfmoord in 2018. Een andere zoon, Ronnie, wiens vader Ike Turner was, stierf in 2022. Ze had ook twee geadopteerde zonen, Ike Jr en Michael, Ike’s kinderen uit een eerdere relatie.

Tina Turner was met 200 miljoen verkochte platen de bestverkopende vrouwelijke rockartiest. Haar show in Rio de Janeiro in 1988 trok 180.000 bezoekers en is daarmee nog altijd een van de grootste concerten ooit. Ze won 12 Grammy Awards en werd in 1991 opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame en in 2021 nogmaals als soloartiest.

Uiteindelijk stopte Tina in 2009 met optreden na het beëindigen van de jubileumtournee rond haar 50-jarige carrière. “Ik stapte in het vliegtuig, haalde diep adem en zei: ‘Het is voorbij’”, bekende ze toen. “Maar ik ben blij dat het voorbij is. Ik was het gewoon beu om altijd maar te zingen en iedereen gelukkig te maken. Dat is eigenlijk alles wat ik ooit in mijn leven heb gedaan.”

Hoewel Tina zwaar had geleden onder haar relatie met Ike, liep ze in 1986 uiteindelijk alsnog de man van haar leven tegen het lijf: Erwin Bach, een Duitse platenbaas. “Ik denk dat ik echt gemaakt ben om van iemand te houden”, vertelde ze over hem. “Ik was een vrije vrouw, vrij om te kiezen. En ik koos voor Erwin.”

Nadat ze 27 jaar samen waren, trouwde het koppel in 2013 op hun Zwitserse Chateau. Het leeftijdsverschil tussen Tine en Erwin bedroeg 16 jaar, maar ze bleven tot het einde gelukkig samen. “Er is niets waardoor ik het gevoel krijg dat ik er piekfijn moet uitzien. We zijn die fase voorbij”, zei Tina trots. “We voelen ons comfortabel in onze huid en, nog belangrijker, comfortabel bij elkaar.”