Tim Hofmans BOOS: ‘Koninklijke familie wordt voorgetrokken’ (bevorderd na 11 maanden i.pv. 4.5 jaar)

0

Defensie is bereid de regels te buigen voor de Oranjes én trekt leden van de familie voor. Er worden eretitels verstrekt en opleidingseisen aangepast, en er wordt tegen besluitvorming van bovengestelde officieren ingegaan, constateert Tim Hofman (33) en zijn programma ‘BOOS’.

Hofman komt morgen, donderdag, met een uitzending over hoe Defensie haar eigen regels zou buigen om de koninklijke familie tegemoet te komen. De afgelopen maanden hebben ‘BOOS’ en ‘Vrij Nederland’ gezamenlijk onderzoek gedaan naar de nauwe banden tussen het ministerie van Defensie en de koninklijke familie, schrijft omroep BNNVARA in een persbericht.


Uit dat onderzoek blijkt dat leden van de koninklijke familie al generaties lang lijken te worden voorgetrokken door de krijgsmacht. Er worden eretitels verstrekt en opleidingseisen aangepast, en er wordt tegen besluitvorming van bovengestelde officieren ingegaan, aldus de omroep.

In de uitzending worden de rollen van Pieter van Vollenhoven, zijn zoon Pieter-Christiaan van Oranje en zijn neef Lucas van Lippe-Biesterfeld behandeld. Laatstgenoemde ging na het behalen van zijn vwo-diploma in 2020 direct aan de slag bij de Koninklijke Militaire Academie, waar hij na elf maanden, waar het normaal anderhalf tot vier jaar duurt, werd bevorderd tot officier en kort daarna op missie ging naar Irak.


Van Vollenhoven zou zijn rang van commodore titulair van de luchtmacht ook zonder moeite hebben gekregen. ,,Die kreeg hij omdat hij een warme persoonlijkheid heeft, omdat hij vaak advies gaf – al dan niet ongevraagd – en omdat hij als hij aan de eettafel zat bij zijn zoons dezelfde rang had en daar moesten we maar vanaf”, vertelde een bron volgens Hofman.

Hofman vertelde woensdagavond bij Beau dat hij het gek vindt dat de koninklijke familie zo’n hoge rang krijgt terwijl er niet bijvoorbeeld diensttijd tegenover staat. Als voorbeeld noemde hij de Britse prins Harry die wel naar Afghanistan is uitgezonden. “Nu zit je te kijken naar mensen die voorgetrokken worden, niet teruggefloten worden en die extra salaris krijgen.” En dat terwijl mensen zich normaal ‘helemaal de ziekte werken’ om verder te komen, aldus Hofman.

Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim zei bij Op1 dat het mogelijk moet zijn om mensen bij Defensie op verschillende manieren op te leiden. Eichelsheim denkt niet dat het waar is dat er uitzonderingen voor de Oranjes worden gemaakt. “Je moet op individuele basis daar een afweging over maken hoeveel cursussen je deze mensen geeft”, stelde hij in de talkshow op NPO 1.

De uitzending van BOOS over Defensie is op donderdag 2 juni vanaf 16:00 uur te zien op het YouTube-kanaal van het online programma.