Thierry Baudet weg als leider Forum voor Democratie

0

Thierry Baudet gaat niet op de kieslijst voor Forum voor Democratie voor de volgende verkiezingen. Hooguit gaat hij als ‘lijstduwer’ actief zijn.

Hij zegt in een video (onder) dat hij de ‘ultieme’ verantwoordelijkheid neemt na ophef over de jongerentak van de partij, de JFvD, onder leiding van zijn vriend Freek Jansen. Afgelopen weekend waren er andermaal extreem-rechtse uitspraken in app-groepen van FvD-jongeren. Dat was niet de eerste keer. Maar het waren toen vooral de klokkenluiders van de misstanden die werden geroyeerd.


Binnen de top van Forum voor Democratie is compleet verschillend gereageerd over hoe de jongerentak van de partij (JFVD) is omgegaan met aantijgingen over homohaat en antisemitisme door enkele leden. Annabel Nanninga vindt dat de JFVD ‘volledig gesaneerd’ moet worden, terwijl FvD-leider Thierry Baudet juist te spreken is over een verklaring die de JFVD heeft uitgebracht.

Senator Annabel Nanninga noemde het ‘too little, too late’. En in navolging van haar klacht, kozen andere FvD-gezichten stelling tegen Baudet. Senator Toine Beukering, Europarlementariër Rob Roos. Senator Bob van Pareren en talloze lokale FvD’ers. Zo kwam voor het eerst Baudets eigen leiderschap onder grote druk te staan.


Hoewel onbekend bij het grote publiek, is de leider van de jongerenafdeling, Freek Jansen. al vanaf de start van de partij vertrouweling van Baudet. Jansen was chauffeur, soms mediaman, politiek sparringpartner en gewoon ‘vriend’, aldus Baudet. Waar Thierry is, is Freek. Of dat nu in de Tweede Kamer is, waar Jansen als medewerker werkt, of bij de grote partijbijeenkomsten is.