Thierry Baudet over Irma Sluis: ‘Nergens voor nodig zo’n doventolk’

0

De leider van Forum voor Democratie, Thierry Baudet, vindt het maar onzin om doventolk Irma Sluis bij de coronapersconferenties van premier Rutte te zetten. “Nergens voor nodig zo’n doventolk”, aldus Baudet. Volgens Baudet komt Irma alleen maar in beeld ’om belangrijk te lijken’.

Doventolk Irma Sluis zette bij de coronapersconferenties van premier Rutte niet alleen haar beroep in het zonnetje ze werd ook omarmd vanwege haar optreden bij de de coronapersconferenties. Maar volgens Baudet is het onzin om een doventolk bij de persconferenties te zetten. “Nergens voor nodig zo’n doventolk”, aldus Baudet. De regering zou dit alleen maar doen ’om belangrijk te lijken’. Baudet noemt de coronacrisis in zijn eigen journaal ’een gedroomd scenario voor de gevestigde orde’.


Rutte en zijn kabinet kregen de afgelopen zes maanden veel lof voor de aanwezigheid van een gebarentolk bij de coronasessies. Heel Nederland keek 12 maart mee toen Irma Sluis (48) tijdens de eerste coronapersconferentie in gebarentaal tolkte ‘om niet te gaan hamsteren’. Met haar ondertanden ontbloot en haar handen graaiend voor zich, vertaalde ze de boodschap voor de 1,5 miljoen doven en slechthorenden in Nederland. Het ‘hamsterfragment’ werd veelvuldig gedeeld op sociale media. 

Het was dan ook voor het eerst in Nederland dat er een gebarentolk bij een belangrijke persconferentie aanwezig was. Daarmee werd gehoor gegeven aan de oproep van belangenverenigingen voor een gebarentolk bij crisiscommunicatie.


Irma Sluis, die meestal de teksten van de premier ’vertaalt’ voor doven en slechthorenden, werd een nationale beroemdheid na de 12de maart. Zij kreeg haar eigen lied, er wordt mogelijk een sluis naar haar vernoemd en de opleiding tot gebarentolk nam toe in populariteit. ‘De reacties zijn nogal overweldigend,’ zei Slu destijdsis. ‘Ik kom daar om mijn werk te doen: tolken. Dat daar zoveel reactie op zou komen, had ik niet verwacht.’

Sluis was afgelopen weken met vakantie, maar keerde vrijdag bij de persconferentie van Rutte terug. Op sociale media werd haar aanwezigheid massaal toegejuicht. Baudet dacht daar dus anders over.