Belgische PRINS LAURENT: ‘Waarom hebben we nog een koning nodig?’

0

De Belgische prins Laurent wordt 19 oktober 60 jaar. In een interview vraagt hij zich af: ‘Waarom hebben we nog een koning nodig? Een koninklijke familie is gebaseerd op een structuur die ouder is dan de middeleeuwen”

In een exclusief interview met huiscartoonist Marec van de Vlaamse krant het Nieuwsblad ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag op 19 oktober pleit prins Laurent voor meer begrip voor zijn situatie. “Je zou kunnen zeggen dat ik in de middeleeuwen leef,” zegt de prins, verwijzend naar de koninklijke familie die volgens hem een structuur heeft “die ouder is dan de middeleeuwen.”


Prins Laurent heeft dan ook ook problemen met de wereld waarin hij is opgegroeid. “Een koninklijke familie is gebaseerd op een structuur die ouder is dan de middeleeuwen”, zegt prins Laurent in het interview, “maar die structuur is tot nu toe niet genoeg aangepast, je zou kunnen zeggen dat ik ergens in de middeleeuwen leef.” De prins vraagt zich af of ons land wel een koning nodig heeft: “Wat ik niet begrijp, is dat de samenleving altijd zo’n figuur boven de samenleving moet hebben: een president, een premier, een koning.”

Een mijlpaal wil de prins zijn zestigste verjaardag op 19 oktober niet noemen, maar hij ziet het wel als “een moment om eindelijk met mijn leven te beginnen, dat is een van mijn dromen”. De prins wil zich blijven inzetten voor de dingen die hem na aan het hart liggen: het milieu, de dieren, kansarmen. “Ik blijf beschikbaar voor de mensen die het goed menen en mij vragen, maar ik wil me eigenlijk uit het openbare leven terugtrekken. (…) Kijk, ik ben niet belangrijk. Mijn boodschap wel. Straks ben ik hier weg, dan ben ik verdwenen, besta ik bijna niet meer. Maar de boodschap moet blijven. En hopelijk helpt die boodschap mensen. Om te vergeven, om te steunen. En ik hoop dat de politiek die boodschap begrijpt. (…) Ik verkoop geen hasjiesj, ik drink geen alcohol, ik verkoop geen wapens of drugs, ik doe iets voor het algemeen belang, bijvoorbeeld het milieu. Laat mij doen, dat is alles.”