‘Te sexy’: Spuiten en slikken-psychologe Kaat Bollen levert na reprimande titel in

0

Sexy Instagramfoto’s, medewerking aan een erotische film en een optreden in een burlesque-show kosten een Belgisch psychologe Kaat Bollen, bij ons bekend van haar adviezen in Spuiten en Slikken,  haar titel. Schadelijk voor de beroepsgroep, oordeelt de tuchtraad.

Seksuoloog en relatietherapeut Kaat Bollen (35), in ons land bekend van BNNVARA’s Spuiten en Slikken, is op sociale media openhartig over haar eigen seksualiteit. Op Instagram deelt ze pikante foto’s van zichzelf, en ze regisseerde ook een vrouwvriendelijke pornofilm en deed een nachtclubpresentatie in korset en netkousen.


Een collega psycholoog schoot dat in het verkeerde keelgat en diende een klacht in bij de Belgische Psychologencommissie omdat hij vond dat de hobby’s van Kaat de waardigheid en geloofwaardigheid van hun gezamenlijke beroep aantasten. De commissie ging daarin mee, en tikte Bollen eind vorig jaar ook in hoger beroep op de vingers. Volgens de commissie sneed de klacht hout omdat Bollen zich “te allen tijde bewust moet zijn van haar profilering en waardigheid” omdat anders “de waardigheid van hun beroep wordt aangetast en imagoschade ontstaat. Door haar publiekelijke outing wordt het onderscheid juist vervaagd en moet ze rekening houden met het feit dat haar gedrag de beroepsgroep kan schaden.”

Bollen reageerde furieus op de reprimande en leverde haar titel in. “Als psycholoog zijn anno 2021 inhoudt dat ik niet mijzelf mag zijn (zelfs niet in mijn privéleven, want daar gaat dit over!) dan ben ik liever geen psycholoog. Het is straf dat ik mij hier in 2021 voor moet verantwoorden. We mogen stilaan spreken over seksualiteit, maar het moet blijkbaar in een heel klinische context gebeuren.”


“Ik kan er niet bij. Waarom is sexy en/of vrouwelijk niet waardig? En sinds wanneer oordelen wij psychologen over de waardigheid van anderen? Moeten wij niet juist een open vizier hebben én authenticiteit aanmoedigen?”, schrijft Bollen op Instagram.

“Sinds wanneer moeten we als psychologen waardiger zijn dan anderen? Zijn we dan niet net mensen die er voor andere mensen proberen te zijn? Zit onze kracht als psycholoog niet net in het mens zijn en de ontmoeting tussen twee mensen?”

Daarnaast werd door de commissie ook naar de webshop van Bollen gewezen: “Anderzijds wordt de vervolgde psycholoog verweten haar bekendheid te gebruiken om allerlei erotische producten aan de man te brengen, hetgeen opnieuw ingaat tegen de integriteit, waardigheid en neutraliteit”, zo klonk het in de klacht. “Dergelijke middelen aanbieden moet kunnen in de schoot van therapie, maar niet via programma’s.”

Kaat Bollen heeft nog steeds een webshop waar haar naam aan verbonden is en waar vibrators, trileitjes en andere speeltjes verkocht worden.

en dat is in strijd met de regels oordeelde de tuchtraad: “De vervolgde psycholoog baat een winstgevende activiteit uit en gebruikt haar titel van psycholoog om haar producten aan te prijzen, hetgeen strijdig is met artikel 35, 1ste lid van de deontologische code.”