Stoppen met media-optredens: OMT-leden Diederik Gommers, Marion Koopman en Andreas Voss bedreigd en beveiligd

0

Diederik Gommers, Marion Koopmans en Andreas Voss, leden van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus, zijn de afgelopen tijd bedreigd. De bedreigingen gaan zover dat leden van het OMT nu beveiligd worden. Leden van het OMT, onder wie Marion Koopmans, overwegen te stoppen met mediaoptredens.

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, bevestigde de bedreigingen aan  NU.nl. Gommers wilde vandaag niet veel meer wil zeggen dan dat het bericht over de bedreigingen klopt, Hij spreekt zelfs over ‘ernstige bedreigingen via sociale media. Maar OMT-leden worden ook thuis bezocht.


Hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss, die ook zitting heeft in het OMT, zegt tegen NU.nl dat hij een brief heeft ontvangen waarin hij ‘vreselijke aap’ werd genoemd. De afzender van het epistel stelde dat er in de dierentuin nog wel een plek zou zij voor de hoogleraar. In een andere brief staat ‘Ga maar terug naar de Duitsers’. De brieven zijn niet per post zijn bezorgd, maar gewoon in de brievenbus van Voss zijn gedaan.

OMT-lid en viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC in Rotterdam zegt ook brieven thuis te hebben gehad en via sociale media te zijn bedreigd. Meerdere leden van het OMT, onder wie Koopmans, overwegen volgens de nieuwssite te stoppen met mediaoptredens, aangezien de dreigementen toenemen kort nadat ze in de media over het coronavirus hebben verteld.


Ferd Grapperhaus, hij wordt als minister van Justitie en Veiligheid wordt Grapperhaus op de hoogte gehouden van de bedreigingen, noemt het “schandalig” dat leden van het Outbreak Management Team worden bedreigd. Hij benadrukt dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dit soort zaken goed in beeld heeft. Hij zegt ook dat er extra geld beschikbaar is – 55 miljoen euro per jaar – voor de beveiliging van bijvoorbeeld advocaten, rechters en journalisten.

Het is “buitengewoon” slecht dat dat voor de wetenschappers van het OMT nu ook nodig is, aldus Grapperhaus. “Ze leggen in tv-programma’s op een goed, begrijpelijk niveau uit wat er speelt. Het is schandalig dat dit gebeurt. We zetten in op veiligheid, laat dat heel duidelijk zijn.”

Share.