Sterkste Man-finalist Hans Schonewille overlijdt aan corona, ook zoon in coma

0

(Beeld: Fantastic Sports Hoogeveen)

Sterkste Man-finalist Hans Schonewille (62) is aan de gevolgen van een coronabesmetting overleden. Schonewille was een fel tegenstander van vaccineren tegen Covid. Bijna gelijktijdig met zijn overlijden werd één van zijn zonen, Bram (27), in coma gebracht en aan de beademing aangesloten. Ook hij heeft het coronavirus.


Zijn zoon Bart maakte het overlijden, afgelopen woensdag, van zijn vader via Facebook bekend. “Vanochtend zijn wij opgebeld dat zijn vitale organen uitvielen. Ondanks de hulp van honderd procent zuurstof en de hulp van honderd procent beademing, daalde z’n zuurstofgehalte extreem. Toen de apparatuur werd afgekoppeld overleed Hans al snel.”

Schonewille werd bekend door zijn deelname aan de Sterkste Man-competitie. In 1995 pakte hij brons bij het evenement in Haaksbergen en was eigenaar van sportschool Fantastic Sports in Hoogeveen. Schonewille hielp nog regelmatig tijdens regionale en plaatselijke ‘Sterkste Man’-wedstrijden.


Ook de zoon van Schonewille, Bram, is woensdag in coma gebracht maakte zijn broer Bart bekend op Facebook, tegelijk met het nieuws dat zijn vader is overleden. “Woensdagochtend zijn wij opgebeld dat zijn vitale organen uitvielen, ondanks de 100 procent zuurstofhulp en 100 procent beademingshulp daalde de zuurstof extreem. Toen we gestopt zijn met alle apparatuur ging hij erg snel met een paar minuten heen en dat zegt ook genoeg hoe slecht het was”, zegt Bart Schonewille op Facebook.

“Mijn broer Bram is ook in coma gebracht en aan de beademing gezet met een buisje, eigenlijk op hetzelfde moment dat pap heenging. Hij kreeg er al weinig meer van mee en dit was allemaal heel erg heftig en een grote ellende. Wij voelen ons allemaal heel slecht en ik heb ook verschrikkelijk veel hartenpijn.”

Naast de liefde voor zijn sportschool had Schonewille ook een passie voor vrachtwagen rijden. “Ik voel me een echte trucker’’, vertelt hij in het boek Smaakmakers. Hij reed regelmatig op en neer naar Scandinavië voor zijn neef Ronald Hartman. “Het is een jeugddroom die werkelijkheid is geworden.”