Startende CLINICLOWN verdient tot 1500 euro per maand meer dan verpleegkundige

0

(Beeld: cliniclowns.nl)

Dacht u altijd ook dat cliniclowns vrijwilligers waren? Dan heeft u het mis! Een startende cliniclown krijgt heel goed betaald en verdient zelfs bijna 1500 euro per maand meer dan een startende  verpleegkundige. Een rode neus is dan ook een stuk lucratiever dan een witte jas.


Het is onbegrijpelijk dat cliniclowns meer verdienen dan verpleegkundigen, zegt ic-hoofd Armand Girbes van het Amsterdam UMC. op de site van EenVandaag. “Het klinkt misschien vreemd, maar uit onze factcheck blijkt dat een rode neus een stuk lucratiever is dan een witte jas.”

Volgens EenVandaag verdient een beginnende verpleegkundige op dit moment 1790 euro per maand. een bedrag dat na 12 jaar oploopt tot maximaal 3000 euro. Ic-verpleegkundigen hebben een startsalaris 2800 euro dat na jaren opleidingen en trainingen kan stijgen tot maximaal 4200 euro.


Een beginnende cliniclown is beter af. “Die start op ongeveer 3200 euro en je kan doorgroeien tot achterin de 4000,” antwoordt Coen Abbenhuis, directeur van de cliniclowns. Veel Abbenhuis denken veel mensen dat de clowns vrijwilligers zijn. “Maar dat is een groot misverstand. Toen de cliniclowns 28 jaar geleden begonnen is gekeken naar hoe hoog de salarissen in de theaterwereld zijn. En daar is onze cao toen op gebaseerd.”

Volgens diezelfde Abbenhuis zijn de clowns goed opgeleide professionals. “Wij werken dagelijks in de zorg zodat kwetsbare mensen afgeleid raken en minder stress ervaren. Dat vraagt om echte kwaliteit. De intensiteit van het werk vergt een gedegen theateropleiding. De clowns worden drie à vier dagen per week ingezet. Dus dat kan je niet met vrijwilligers doen.”

Op de site van cliniclowns valt vandaag te lezen: “Ons werk is niet vrijblijvend. We werken samen met zorgverleners in de zorg voor kwetsbare mensen. Met hun spel zorgen CliniClowns ervoor dat zieke kinderen even vergeten dat ze ziek zijn en mensen met dementie of een beperking zich gezien en gehoord voelen. Zorgen, angst en stress verdwijnen naar de achtergrond.”

Dit vraagt om een nauwe samenwerking met instellingen en om continuïteit. We kunnen dat het beste realiseren met professionele clowns. Daarom leiden we onze clowns zelf op en zijn ze bij ons in dienst. Het intensieve werk vraagt om goed werkgeverschap en is de basis van de impact die wij in de maatschappij maken.