SPOEDOPERATIE! Net door Ajax voor 31 miljoen aan Borussia verkochte spit SEBASTIEN HALLER (28) heeft teelbalkanker

0

(Beeld: Borussia Dortmund)

Bij de net door Ajax voor 31 miljoen euro aan Borussia verkochte spits Sébastien Haller is een tumor ontdekt. Na onderzoek in het ziekenhuis is gebleken dat hij teelbalkanker heeft. De kankercellen kunnen  vlug uitzaaien. Daarom wordt er snel behandeld: de operatie vindt binnen 3 dagen na de diagnose plaats.


Hallers nieuwe werkgever Borussia Dortmund liet maandagavond via de officiële kanalen weten dat Haller  in het ziekenhuis is onderzocht nadat eerder op maandag al gemeld werd dat Haller niet mee kon spelen omdat hij zich niet lekker voelde. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek dat Haller teelbalkanker heeft. De spits heeft het trainingskamp van Borussia verlaten. De komende dagen vinden verdere onderzoeken plaats.

“Het nieuws van vandaag komt als een schok voor Sebastien Haller en voor ons allemaal. De hele BVB-familie wenst Sébastien zo snel mogelijk een volledig herstel, we hopen hem zo snel mogelijk weer te kunnen zien. We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hij de best mogelijke behandeling krijgt”, zegt Sebastian Kehl, sportief directeur van Dortmund.


In de verklaring roept Dortmund op om de privacy van Haller en zijn familie te respecteren. ‘Zodra we meer informatie hebben, brengen we dat in overleg met de speler naar buiten.’ Haller kwam deze zomer voor 31 miljoen euro over van Ajax. Behalve voor Ajax speelde de Ivoriaans international in Nederland van 2015 tot 2017 voor FC Utrecht.

Bij teelbalkanker zit er kanker in de zaadballen. Meestal is dat in 1 van de ballen, soms in allebei. Zaadbalkanker komt vooral voor bij jonge mannen tussen de 20 en 40 jaar. De kankercellen kunnen  vlug uitzaaien. Daarom wordt er snel behandeld: de operatie vindt binnen 3 dagen na de diagnose plaats.

In Nederland kregen in 2021 kregen 867 mensen de diagnose zaadbalkanker. De meeste van hen zijn jonger dan 50 jaar. Bij de meeste mannen met zaadbalkanker is de ziekte in stadium 1. Dat betekent dat de ziekte alleen in de teelbal zit. De kans op genezing van zaadbalkanker is groot, ook als er uitzaaiingen zijn. Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 93 van de 100 mannen in leven.