Zwaar getroffen Spanje soepel, maar in Nederland ‘nauwelijks versoepelingen met kerst’

0

‘Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren”, is de eerste regel van de Andre ‘Hazes-klassieker Eenzame kerst. En dat eenzaam kerst vieren zal dit jaar voor een groot deel van Nederland gelden. Voor de kerstdagen hoeven we niet te rekenen op grote versoepelingen van de coronamaatregelen. Alleen de maximale groepsgrootte thuis wordt mogelijk iets verruimd voor een paar dagen. Dinsdag geven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie, waarin ze bekendmaken welke maatregelen er gelden voor de kerst.

De meest betrokken ministers en een aantal topadviseurs hebben vandaag op het Catshuis overlegd over de coronamaatregelen, maar gezien de hoge besmettingscijfers zijn er nauwelijks versoepelingen mogelijk.


Vandaag zijn er door het RIVM 7134 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 333 meer dan gisteren werden gemeld en ruim 1600 meer dan het weekgemiddelde. Het is de zesde achtereenvolgende dag dat het aantal nieuwe besmettingen stijgt. Over de hele week gezien gaat het om een stijging van 21 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor.

Ook daarom kan hooguit de maximale toegestane groepsgrootte tijdelijk wat worden opgehoogd voor de feestdagen. Op dit moment geldt het advies om maximaal drie personen thuis te ontvangen. Het OMT heeft al een tijdelijke verruiming besproken, van zes gasten in huis, in plaats van drie.


Het kabinet had een hele lijst met mogelijke versoepelingen voorgelegd aan het Outbreak Management Team (OMT). Zo wordt gekeken naar een grotere groepsgrootte voor culturele instellingen, een beperkte opening van de restaurants (de zogeheten ‘droge horeca’) en het eerder sluiten van scholen.

In andere landen zijn de maatregelen al wel bekend. In Spanje en Italië, beide landen zijn zwaar getroffen door corona, zijn de regels rond de feestdagen verschillend.  In Italië mag je met kerst je woonplaats niet verlaten, zo kondigde de regering aan. “Vier kerst met de mensen met wie je samenwoont en nodig niemand uit,” luidt de oproep. Wie toch bij iemand op bezoek gaat moet binnen een mondkapje dragen.

Spanje behoort ook tot de zwaarst getroffen landen, maar er zijn wel versoepelingen. Zo zijn restaurants weer open, zij het met restricties..