Spaanse fraudekoning Juan Carlos I wordt uit zijn paleis gezet

0

De dagen van Juan Carlos I als koning-emeritus van Spanje, een aanduiding waarmee duidelijk wordt dat het om het oud-staatshoofd gaat en niet om de regerende koning, zijn waarschijnlijk geteld. Het koninklijk huis en de regering bekijken zijn hoe er meer afstand kan komen tussen Felipe VI en de voormalige koning die verdacht wordt van grootschalige fraude. De mogelijkheid bestaat zelfs dat Juan Carlos uit zijn paleis wordt gezet of of dat hij zelfs wordt verbannen.

Het openbaar ministerie onderzoekt nog altijd de betrokkenheid van Juan Carlos bij het onderbrengen van miljoenen dollars in belastingparadijzen en het ontvangen van mogelijk illegale commissies terwijl hij claimt dat het om schenkingen gaat.


De krant El Confidencial schreef deze week dat de huidige koning van Spanje verschillende regeringsleden om hun mening heeft gevraagd over het aanblijven van zijn vader binnen de koninklijke familie. Premier Sánchez meldde al recent dat hij de berichten over Juan Carlos ‘zeer verontrustend’ vond. De Spaanse regering maakte ook al duidelijk dat gerechtigheid voor iedereen geldt en dat de rechters zich over deze zaak moeten buigen en hun oordeel zullen vellen.

Op dit moment woont Juan Carlos I nog steeds in een van de bijgebouwen van het Zarzuela, vlakbij zijn zoon en zijn gezin. Op 15 maart werd bekend dat Felipe VI de toelage van zijn vader introk vanuit de algemene staatsbegroting en afstand deed van de erfenis van zijn vader. Daardoor ontving de voormalig koning van Spanje dit jaar 33.000 euro en liep hij de resterende 161.036,34 euro mis.


Het onderzoek het openbaar ministerie spitst zich nu toe op het bekijken of Juan Carlos zich schuldig heeft gemaakt aan belastingfraude en het witwassen van geld. Als dat het geval is, dat zal hij strafrechtelijk worden vervolgd. De voormalig koning van Spanje is niet meer onschendbaar en zal erecht en veroordeeld voor de misdaden die hij heeft gepleegd sinds zijn aftreden.

Eind augustus beslissing over strafrechtelijke vervolging Juan Carlos. De mogelijkheid bestaat dat Juan Carlos elders kan gaan wonen of dat hij zelfs wordt verbannen.