Sonja Bakker geeft jatten recepten toe: ‘Het is gewoon plagiaat, maar niet ik maar een medewerker deed het’

0

(Beeld: Instagram Sonja Bakker)

Sonja Bakker geeft vandaag toe dat een aantal recepten die zij op haar social media publiceerde jatwerk waren, maar de dieetgoeroe mag dan toegeven dat het om plagiaat gaat, ze geeft wel een medewerker de schuld. “Een medewerker van mij haalde uit het buitenland foto’s van het internet, waarvan ik dacht dat deze rechtenvrij waren. Dat was dus niet het geval. Ze zijn één op één gekopieerd. En dat mag natuurlijk niet.”


Sonja Bakker spreekt zich vandaag in weekblad Privé, een week nadat het nieuws naar buiten kwam, voor het eerst uit na het plagiaatschandaal. Na beschuldigingen van diverse foodbloggers werd het account van Sonja Bakker, met ruim 77.000 volgers, van Instagram verwijderd omdat foto’s en recpeten een op een gekopieerd waren van andere sites.

In het vraaggesprek met het weekblad geeft Bakker het plagiaat toe, maar zij zou er niet van hebben geweten. “We werken in een team met dertig mensen. Tijdens de coronaperiode is het allemaal te makkelijk gegaan. Ik heb er niet goed bovenop gezeten – wat ik normaal dus wel doe”, vertelt ze. “Nu verliep alles via zoom. Een medewerker van mij haalde uit het buitenland foto’s van het internet, waarvan ik dacht dat deze rechtenvrij waren. Dat was dus niet het geval. Ze zijn één op één gekopieerd. En dat mag natuurlijk niet.”


Dan: “Natuurlijk kan ik de bewuste medewerker daarop aanspreken, maar het is mijn schuld dat het is misgegaan. Ik heb er niet goed op gelet. Het is mijn naam die erboven staat, dus ik word er ook op aangesproken. Wat normaal is.”

Bakker geeft in het weekblad ook toe dat er recepten door haar gekopieerd van andere sites. “Hetzelfde geval als bij de foto’s. Ze hebben er een potje van gemaakt, want ook hier zijn de recepten één op één overgenomen. Dat komt van verschillende sites.”

De dieetgoeroe zegt het met iedereen van wie er foto’s en/of recepten gebruikt het goed te willen oplossen. Dat zak ook niet anders kunnen, want een van de foodbloggers die lucht kreeg van de mogelijk gestolen recepten, Silvia Ribas Dunnirvine heeft al een advocaat op de zaak gezet. “Mijn advocaat en die van haar zijn momenteel in gesprek om uit te zoeken wat er precies allemaal is misgegaan, maar ook hoe we het samen kunnen oplossen. Ik kan alleen maar zeggen dat ze gelijk heeft… Er zal een schikking komen. En dat vind ik nog reëel ook. Het is gewoon plagiaat.”

Sonja vindt wel laf dat haar ex-medewerkers die tegen RTLBoulevard, het programma dat het bedrog onthulde, anoniem willen blijven, zegt ze tegen Privé. “Dat vind ik heel flauw. Als een oud-medewerker zoiets zegt, dan moet je ook zo flink zijn om met je naam in beeld te komen. Dan heb je ballen. En niet je verschuilen achter een meneer of mevrouw A en B.”

Sonja vertelt ook in het weekblad dat het allemaal gevolgen heeft voor het merk Sonja Bakker en voor haar privésituatie. “Via mijn e-mail ben ik met de dood bedreigd.” aldus Sonja. “Op straat schelden mensen mij uit dat ik een ’oplichter ben’ en in de gevangenis hoor. Ondanks de fouten die ik op mijn Instagram heb gemaakt, ben ik geen oplichter.”