SCHERP – Koningin Elizabeth (94) kraakt nieuw portret: ‘er zit geen thee in het kopje’ (en zo drinkt ze haar thee)

0

Voor de onthulling van een nieuw portret van haarzelf door de 2018 BP Portrait Award winnaar Miriam Escofet, bracht koningin Elizabeth een virtueel bezoek aan het Foreign and Commonwealth Office. Het schilderij vond ze mooi (“Ik hoop het ooit in het echt te kunnen zien”), maar HM zag volgens de BBC wél meteen dat er geen thee in haar kopje zat. De 94-jarige koningin had gelijk…

Escofet werkte maar liefst zeven maanden aan het schilderij en gaat nu, na de koninklijke kritiek, nog enkele details – waaronder de thee in het theekopje – afwerken.


Koningin Elizabeth heeft -natuurlijk- erg strikte regels als het gaat om haar dagelijkse kopje thee en drinkt maar één soort. De manier waarop de koningin thee drinkt heeft een bijzondere geschiedenis. Volgens Grant Harrold, voormalig butler van Clarence House, oftewel prins Charles’ huishouden. Het drinken van een kopje thee met de koningin luistert  nauw.

De koningin drinkt alleen thee getrokken van losse theebladeren. Ook is het etiquette om éérst thee in te schenken en dan pas een wolkje melk toe te voegen. Vervolgens beweegt Elizabeth voorzichtig met een lepeltje heen en weer -nóóit roeren! – zonder de zijkanten van het kopje te raken. Er wordt met kleine slokjes gedronken.


Volgens Harrold drinkt de koningin alleen maar Twinings Earl Grey, de losse variant. Thee die ze ook meeneemt op reis. Supermarkten verkopen deze koninklijke thee overigens gewoon in zakjes. Haar thee wordt ingeschonken, waarna een klein beetje melk wordt toegevoegd in het porseleinen kopje. De koningin doet geen suiker in haar thee. Harrold zegt dat het onzin is dat de koningin met haar pink in de lucht drinkt.