Saskia Noort: ‘Youp van ‘t Hek is de man geworden die hij zelf verfoeit’

0

Schrijfster Saskia Noort (53) haalt in haar column in het AD uit naar Youp van ’t Hek (66). Volgens Noort is de missie van Youp geslaagd en heeft hij de wens van dat hij ervoor moet zorgen dat een groot deel van Nederland een onbedaarlijke tyfushekel aan hem heeft ingelost. “Dat is gelukt.” Volgens Noort is Youp nu ook de man geworden die hij zelf verfoeit.

Saskia Noort verwijt de cabaretier ook dat hij homohaat voedt. “Juist hij, met zijn enorme bereik in de boomergeneratie, zou eens in de spiegel moeten kijken en dan durven toegeven dat hij misschien geen homofoob is, maar wel degelijk homohaat voedt.”


Volgens Noort is de cabaretier de persoon is geworden die hij zo verfoeit. “Hij heeft de tijd niet mee, want oud, man, wit en nu ook nog eens boos omdat hij niet meer mag lachen om homo’s. “Om die boosheid kracht bij te zetten, roept hij als een verongelijkt kind ‘pisnicht, pisnicht, pisnicht’, waarbij hij stampvoet en langzaam rood aanloopt, althans, in mijn verbeelding. In tegenstelling tot wat hij beweert, mag dit gewoon. Bij mijn weten is er nog geen arrestatieteam onderweg.”

Volgens Noort moet Youp zich eens afvragen hoe zijn kleinkinderen naar hem zouden kijken als ze later homoseksueel blijken.


Youp zelf heeft andere zorgen. Hij denkt, samen met omroep BNNVARA, na over de vorm van de oudejaarsconference van dit jaar, nu de hij van gemeente Amsterdam geen toestemming krijgt om meer dan dertig mensen te ontvangen in theater Carré.

“Samen met de betrokken partijen gaan wij nu de mogelijke scenario’s bespreken, waarbij ons gezamenlijke streven is dat de tv-uitzending doorgaat”, zegt een woordvoerder van BNNVARA. Op korte termijn moet daarover een knoop worden doorgehakt.

Een mogelijk alternatief is dat Van ’t Hek zijn voorstelling doet in een tv-studio. Daar zijn, met de nodige voorzorgsmaatregelen, honderd mensen toegestaan, in tegenstelling tot in theaters. Het team van Van ’t Hek staat in overleg met cabaretier Guido Weijers, die op RTL de eindejaarsshow verzorgt en met hetzelfde probleem zit.

De hele column lees je hier.