RVD: GEEN COMMENTAAR – Duitse media: ‘Koning Willem-Alexander heeft ernstige longziekte’

0

Geen onzin of uit de duim gezogen, maar een formeel ‘Er nooit wordt ingegaan op ‘geruchten en speculaties’, zegt Rijksvoorlichtingsdienst namens het koningshuis op het verhaal van het Duitse Freiziet Express dat het niet goed zou gaan met de gezondheidstoestand van koning Willem-Alexander. Freizeit Express suggereert dat de koning in levensgevaar is vanwege een ernstige longziekte.

‘Shock diagnose!’ kopt het Duitse Freizet Express met daaronder ‘Koningshuis bidt voor het leven van Willem-Alexander’, maar ook ‘Wat het spiegelbeeld over zijn gezondheid onthult’. Het blad claimt dat onze koning weer last heeft van de ziekte van Besnier Boeck.


Volgens de Duitsers is het duidelijk te zien aan Willem-Alexander dat hij opnieuw is getroffen door de ziekte. Freitzeit Express claimt dat zijn ziekte weer opgelaaid is door stress, een grote factor bij Besnier Boeck. Longspecialist Dr. Michael Barczok zegt in het blad: “Stress is zeker een ongunstige factor bij deze ziekte. In vroegere tijden zou men deze ziekte ook met rust behandelen, maar dat is tegenwoordig nog zelden mogelijk.”

Waarom de Rijksvoorlichtingsdienst het verhaal niet ontkent, maar het laat bij ‘Er nooit wordt ingegaan op ‘geruchten en speculaties’ is onduidelijk. Feit is wel dat de koning in zijn jeugd de ziekte Besnier Boeck heeft gehad. In 1999 liet toenmalig hoofddirecteur E. Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst  tijdens het het staatsbezoek van koningin Beatrix aan China weten ,Prins Willem-Alexander heeft dat de toen nog kroonprins ‘de afgelopen jaren de ziekte van Besnier Boeck had overwonnen’.


In maart 1991 werd tijdens een duikkeuring in het Haagse Bronovoziekenhuis een foto van de longen van de prins gemaakt. Daarop werden abnormaal grote vlekken geconstateerd. Prins Willem-Alexander is toen een dag lang onderzocht in het ziekenhuis, waarbij onder andere een inwendig onderzoek van de luchtwegen en de longen is uitgevoerd.

De artsen stelden toen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vast dat de vlekken op de prinselijke longen tekenen waren van de ziekte van Besnier Boeck, ook wel aangeduid als sarcoïdose. Bij deze chronische aandoening vormen zich knobbelvormige ontstekingshaarden in diverse organen, vooral in de lymfeklieren en de longen. De ziekte komt vooral voor bij jonge mensen tussen de 20 en 40 jaar. Sarcoïdose is een zogeheten auto-immuunziekte. Bij auto-immuunziekten keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam.

De ontdekking was destijds een heel toevallige. Prins Willem-Alexander voelde zich toen niet vermoeid en had ook geen klachten. Zijn ouders, koningin Beatrix en prins Claus, schrokken toen zij hoorden dat hun oudste zoon vermoedelijk aan Besnier Boeck leed.

De prins had de ziekte, zij het in de beginfase, stadium 1. Vanaf dat moment is de prins eerst een keer per 3 maanden, later een keer per 6 maanden en toen jaarlijks ter controle naar het ziekenhuis geweest. In 1999 ging hij nog een keer per 2 jaar voor controle naar het zieken huis.

Volgens Brouwers destijds was de “ziekte eigenlijk verdwenen. Als er nu een foto zou worden gemaakt, zou die geen aanleiding geven tot verder onderzoek. De prins is gezond. De ziekte is weg. Hij heeft het niet meer.” De controle eens in de 2 jaar is gewoon voor de zekerheid om te zien of het niet terugkomt.Brouwers benadrukt toen ook dat prins Willem-Alexander nooit medicijnen, en zeker geen prednison, voor zijn ziekte heeft geslikt. Het innemen van medicijnen zou in een volgend stadium van de ziekte wel noodzakelijk zijn geweest. De ziekte heeft de prins ook nooit gehinderd om te doen wat hij wilde.

Of koning Willem-Alexander nu opnieuw door de ziekte van Besnier Boeck getroffen is, zoals het Duitse blad beweert, blijft onduidelijk nu de Rijksvoorlichtingsdienst het verhaal afdoet met ‘Er nooit wordt ingegaan op ‘geruchten en speculaties’.