Ruziënde Oranjes! CONSTANTIJN en LAURENTIEN willen meer werk doen voor koningshuis, maar dat zien WILLEM-ALEXANDER en MAXIMA niet zitten

0

(Beeld: RVD – Mischa Schoemaker)

Er wordt al langer gefluisterd dat het niet botert tussen de gezinnen van koning Willem-Alexander en dienst broer Constantijn. Zo ergert Máxima zich dood aan nichtje Eloise, die haar leven op Instagram en TikTok deelt. Zelf zouden Constantijn en Laurentien het liefst meer werk doen voor het koningshuis, maar dat zouden Willem- Alexander en Máxima tegenhouden.


Het is koningshuisdeskundige Rick Evers die deze week in Weekend stelt Zelf dat Alexanders jongste broer Constantijn en zijn echtgenote Laurentien het liefst meer werk zouden willen doen voor het koningshuis, maar dat zouden Willem- Alexander en Máxima zouden tegenhouden.

Evers in het weekblad: “Nu kunnen ze nog rekenen op Beatrix, Margriet en Pieter, maar over niet al te lange tijd zullen die vanwege hun hoge leeftijd het stokje moeten overdragen. Als het aan het koningspaar ligt, gaat dat stokje dan naar hun drie dochters, zo wordt gefluisterd, en wordt het gezin van Constantijn op een zijspoor gezet.”


De vermeende ruzie heeft ook zijn invloed op de eerste Prinsjesdag waarbij Amalia aanwezig zal zijn. Niet alleen is zij voor het eerst bij, de troonrede wordt ook voor het eerst in de Koninklijke Schouwburg uitgesproken.  Na 55 jaar wordt ook een oude traditie in ere hersteld. Onder koningin Juliana was het gebruik dat behalve haar man ook de dochters vanaf hun achttiende een plek én een troon op het podium kregen. Dat gebeurde voor het laatst in 1965, het jaar voordat Beatrix met Claus trouwde.

Die oude prinsessentronen zijn in de afgelopen tijd gerestaureerd en één ervan is dus bestemd voor Amalia, maar die gaat niet, zo weet koningshuisdeskundige Evers, zoals gebruikelijk toen Beatrix koningin was met de andere leden van het Koninklijk Huís náást het podium zitten.

Evers in Weekend: “Na de dood van prins Claus zat koningin Beatrix alleen op het podium, met Willem-Alexander, Máxima, Constantijn, Laurentien, Pieter en Margriet in de zaal. Het zou logisch zijn als in deze traditie Amalia bij haar oom en tante gaat zitten, bij Constantijn en Laurentien dus. Dat de Prinses van Oranje een plekje op het podium krijgt, maakt de scheidingtussen het koninklijk gezin en Constantijn en Laurentien pijnlijk duidelijk.”