Ruud de Wild vanaf ziekenhuisbed: ‘Operatie geslaagd’

0

De operatie van Ruud de Wild is goed verlopen. De dj, bij wie begin dit jaar darmkanker werd geconstateerd, ging maandag voor de tweede keer onder het mes. Afgelopen maart maakte Ruud bekend dat hij darmkanker heeft.

Zijn vriendin Olcay geeft een update via Instagram Stories. “Operatie geslaagd”, schrijft ze bij een foto van Ruud in een ziekenhuisbed.


Voorafgaand aan de operatie liet De Wild weten er vertrouwen in te hebben. “Vriendelijk lachen heb ik de chirurg beloofd. Zenuwen maar vertrouwen. Als controlebehoeftig persoon is dat best een opgave”, schreef hij op Instagram bij een selfie vanuit het ziekenhuis.

In maart maakte Ruud bekend dat hij darmkanker heeft. Het herstel na de operatie die hij moest ondergaan, vergde maanden voordat Ruud kon melden ‘schoon’ te zijn, maar gisteren werd hij dus met succes opnieuw geopereerd.


Nadat Ruud de Wild de diagnose darmkanker kreeg, kwam hij in “een vrije val”, zo vertelt hij in de WNL-podcast Oorlog in je Lichaam. “Je komt in een rollercoaster terecht. Je weet niet of je een looping krijgt, naar beneden gaat of in een spiraal komt. Het is een constant weeïg gevoel van ‘wat nu weer’.”

De Wild kwam erachter dat hij darmkanker had toen hij zich liet controleren op aanraden van een bevriende maag-, darm-, leverarts. “Zij zei: ‘Als je je zorgen maakt, moet je ook je darmen laten nakijken.’ Ik dacht namelijk dat ik aambeien had. De huisarts zag niets, maar zij zei dat ik echt moest vragen om een onderzoek. Zo geschiedde.”

Ruud miste de signalen dat er iets mis was, deels doordat de klachten die bij darmkanker horen niet bespreekbaar zijn. “Poep is niet bespreekbaar, het is geen populair onderwerp. Het doet het niet lekker in de kroeg en aan tafel. Maar als ik terugkijk op de afgelopen jaren, dan is de zelfscan aan mij voorbij gegaan. Ik had het al lang kunnen ontdekken.”