Rutte verlengt lockdown tot 2 maart

0

Het kabinet verlengt de harde lockdown inderdaad in ieder geval tot 2 maart. Dat kondigde premier Mark Rutte dinsdag aan tijdens de coronapersconferentie. Dat betekent dat onder meer theaters en bioscopen ook de komende weken dicht moeten blijven. Wel wil het kabinet de winkels vanaf volgende week beperkt open laten gaan voor het afhalen van bestellingen. Klanten kunnen dan online of per telefoon bestellen en hun bestelling ophalen bij de winkel.

De versoepeling zou ingaan op 10 februari. De huidige coronamaatregelen worden dus vanaf 9 februari met drie weken verlengd. Op 23 februari wil het kabinet een besluit nemen over de periode na 2 maart.


Als de Britse variant er niet zou zijn, zouden versoepelingen mogelijk zijn, zei Rutte. Maar inmiddels is twee derde van alle nieuwe besmettingen afkomstig van de Britse variant en die is anderhalf keer besmettelijker dan de klassieke variant.

“Daarom is het onvermijdelijk om de lockdown tot 2 maart te verlengen, anders krijgen we straks de rekening gepresenteerd van te veel optimisme nu”, betoogde Rutte.


Over het verlengen van de avondklok is nog geen beslissing genomen. Die loopt af op 10 februari, maar zou verlengd kunnen worden. Het kabinet heeft het OMT om een nieuw advies gevraagd.

Share.