RUTTE tegen DERKSEN over zijn seksleven: ‘Er zijn mensen die het doen en er zijn mensen die het niet doen die het er altijd over hebben’

0

Vrijgezelle minister-president Mark Rutte (56) heeft te gast bij Vandaag Inside Johan Derksen op zijn plaats gezet die suggereerde dat Rutte geen liefdesleven zou hebben. Op het “Je moet toch een minister-president hebben die weet wat n**ken is” van Derksen counterde Rutte met ‘er zijn mensen die het doen en er zijn mensen die het niet doen die het er altijd over hebben.”

Rutte was maandagavond te gast bij heren van Vandaag Inside en werd daar direct door Johan Derksen hard aangepakt. “Ik vind dat Mark Rutte moet opstappen”, zei hij met de premier naast hem. “Als je de verantwoordelijkheid over iets hebt, en er gaat iets dramatisch mis, dan moet je consequenties trekken”, begon Derksen zijn betoog.


“Na de toeslagenaffaire vond ik al dat het de hoogste tijd werd. Na Groningen vond ik dat je niet meer kon blijven. Als je zo’n rapport krijgt, dan blijft alleen de dictator van een bananenrepubliek zitten en niet een fatsoenlijke minister-president van een beschaafd land”, aldus Derksen.

Rutte reageerde met: “Ik ga het niet weglullen, maar wel reageren. Groningen is een drama. Daar moet je dus als bestuur optreden en dat hebben we ook gedaan. Er zijn dingen niet goed gegaan en dingen wel goed gegaan, zoals de aardgaswinning eerder dan 2030 terug naar nul gaat en het versnellen van het repareren van huizen. Als jij zegt: je moet weg, dan heb ik dat te accepteren. Er zijn meer Nederlanders die dat zeggen. Er zijn gelukkig ook Nederlanders die zeggen: we geven die man wel de kans om problemen op te lossen.”


Derksen ziet dat oplossen duidelijk niet zitten. “Je zegt wel eens: ik wil ook de tijd hebben om te herstellen, dat is onmogelijk. Dan had je dat allang gedaan. De toeslagenaffaire wordt niet hersteld, Groningen wordt niet hersteld. Die mensen leven al twaalf jaar met de rug tegen de muur, hele gezinnen ontregeld onder de stress. Ik vind dat je wat dat betreft gefaald hebt. Ik vind dat je nu de eer aan jezelf moet houden.”

Mark Rutte noemde in VI de verhalen over vermeend grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij NOS Sport ‘heel triest’. Hij liet zich ook uit over de affaire van Tom Egbers, die besloot naar aanleiding van een Volkskrant-artikel voorlopig Studio Sport Eredivisie op zondag niet te presenteren. “Dat is zijn keuze en ik weet natuurlijk ook niet wat er allemaal gebeurd is achter de schermen.” De premier erkent dat hij zelf ook ‘weleens boos’ is op zijn collega’s. “Maar dan zeg ik wel sorry.”

Rutte meent wel dat er onderzoek moet worden gedaan naar de vermeende incidenten bij het programma. “Dit moeten ze uitzoeken. Ik was er niet bij, ik weet niet wat er gebeurd is.” Oer de affaire van Tom Egbers met een toenmalige 22-jarige stagiaire, zegt Rutte: “Voor de VVD, boven de achttien, geen dier: prima, doe wat je wilt.” Maar, vervolgt-ie: “Als er een hiërarchische verhouding in zit…”