Rutte kijkt met frisse tegenzin naar mogelijke SALARISVERLAGING koning Willem-Alexander, Máxima en Beatrix

0

Premier Mark Rutte gaat met frisse tegenzin in op dwingende verzoek van de Tweede Kamer kijken naar de vergoedingen die koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix jaarlijks uit de staatskast ontvangen. Het gezamenlijke inkomen van het koningspaar stijgt volgend jaar met 5% naar 1.394.000 euro netto, 68.000 euro meer dan dit jaar. prinses Beatrix valt hoger uit. Zij krijgt volgend jaar 564.000 euro, eveneens belastingvrij. Dat is 27.000 meer dan nu.

Naast het ‘salaris’ krijgen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een vergoeding voor personeel en materiële ondersteuning. Dit bedrag is volgend jaar 5.718.000 euro, 138.000 euro meer dan dit jaar. Prinses Beatrix krijgt voor personeel en materiële kosten 1.087.000 euro, eveneens 27.000 meer dan dit jaar.


Dat de premier zich met frisse tegenzin buigt over de vergoedingen komt, “omdat mensen het niet gauw eens zijn over de hoogte van het salaris”, aldus Rutte. Rutte wil onder de loep nemen of de bedragen “passend” is. De premier beloofde belooft dat de Kamer voor het einde van het jaar opnieuw ingelicht wordt over de kwestie.

Er ligt al een aangenomen motie waarmee de onkostenvergoeding elke vijf jaar gecontroleerd zou worden en zo nodig bijgesteld werd. Rutte is het niet eens met die motie, omdat de kwestie veel complexer zou zijn. Bovendien, heeft de voltallige Kamer al in 2007 had ingestemd met het huidige salarishuis. “De stabiliteit van het inkomen van de koning vind ik van grote waarde”, vervolgde Rutte. Als ieder jaar een discussie zou komen over het salaris van de koning, kan een debat snel in populisme vervallen, redeneert hij.

Ook het toekomstige inkomen van kroonprinses Amalia wordt volgend jaar hoger. Zij heeft vanaf haar 18e verjaardag nu recht op 296.000 euro inkomen per jaar en 1.338.000 euro aan personele en materiële uitgaven. Amalia wordt 18 jaar op 7 december 2021 en zal voor de resterende dagen van het kalenderjaar 2021 recht hebben op 20.000 euro inkomen en 91.000 euro voor de overige kosten.

Het Koninklijk Huis mag volgend jaar ook meer kosten maken voor vliegreizen. De begroting stijgt met 50.000 euro tot 860.000 euro voor het gebruik van het regeringsvliegtuig, civiele vliegtuigen en helikopters.

Regeringspartij D66 en de SP vinden het absurd dat de Koning zes keer zoveel salaris krijgt als de premier en geniet van tal onkostenvergoedingen. SP’er Van Raak: “Ik vind dat het heel erg is scheefgegroeid. Onze koning verdient 6 keer meer dan de Minister-president en hoeft daar geen belasting over te betalen, dat vind ik eigenlijk niet uit te leggen. We hebben een norm afgesproken waarin is bepaald dat iedereen die een publieke functie uitvoert nooit meer mag verdienen dan de premier. Dat geldt wat ons betreft ook voor Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en in de toekomst voor prinses Amalia.”

‘Van Raak gaat  met zijn mening dat de Koning ook gewoon belasting moet betalen een stapje verder dan D66. “Het klopt gewoon niet, voor belasting is iedere Nederlander gelijk. Iedere politieagent, verpleegkundige en minister moet belasting betalen. Het is echt heel raar dat leden van het Koninklijk Huis dit niet hoeven te doen.”