Rutte doet Baudet in de ban: ‘Thierry’s appjes zijn ‘walgelijk, homofoob en racistisch’

0

Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022

Mark Rutte heeft Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie in de ban gedaan. Rutte zei in het tv-programma Op1 dat hij en de VVD na de verkiezingen niet samenwerken met Forum voor Democratie.

Rutte’s uitspraak kwam nadat Elsevier dinsdag had bericht dat niet alleen in jongerenappgroepen van FvD maar ook in groepen met Baudet zelf racistische appjes zijn verstuurd. Volgens Rutte gaan de appjes alle grenzen over. De premier noemde ze gisterenavond in Op1 “walgelijk, homofoob en racistisch”.


Volgens Elsevier appte Baudet in juli vorig jaar aan partijvrienden dat blanken gemiddeld een IQ scoren van 110, terwijl dat voor latino’s 90 is en voor Afro-Amerikanen 75. dat laatste cijfer staat voor zwakbegaafd. Ook andere kandidaten van de kieslijst, zo weet Elsevier, hebben appjes verstuurd waaruit “kwalijke dampen opstijgen” blad.

Ook werd een appje van Baudet aangehaald uit een discussie met toenmalige stafleden Gideon van Meijeren en Yanick Chevalier, nu respectievelijk de nummer 6 en 23 op de kandidatenlijst, waarin hij vraagt: “Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?” Waarop Van Meijeren antwoordt: “Hell no”.


“Ik zag het eigenlijk al niet gebeuren”, zei Rutte in Op1. “Maar na deze appjes is het landelijk echt onmogelijk geworden om met Baudet in een kabinet te zitten.” Rutte deed zijn uitspraken in een gesprek via een digitale verbinding waarin hij terugblikte op een Instagramsessie eerder op de avond, waarbij jongeren hem vragen konden stellen.

Of de uitingen van Thierry Baudet en andere Forumleden in appgroepen strafbaar zijn, daar twijfelt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans niet aan. “Dit is duidelijk strafbaar,” zegt hij vandaag in Trouw. maar de beslotenheid van de appgroepen waarin racistische uitlatingen werden gedaan, maakt vervolging ingewikkeld.

Het Openbaar Ministerie is nog niet tot vervolging overgegaan. Naar appverkeer dat via de media uitlekt, kan het OM geen onderzoek doen, laat een woordvoerder weten aan de krant. Justitie kan wel een onderzoek starten als er aangifte is gedaan, maar vooralsnog is nog niet bekend of dat ook is gebeurd.

Share.