Ruinerwoldvader Gerrit Jan van D. onder dwang opgenomen in inrichting

0

(Beeld: ‘De kinderen van Ruinerwold’)

Ruinerwoldvader Gerrit Jan van D. (68) is onder dwang opgenomen in een zorginstelling. Van D. is ongeveer twee weken geleden gedwongen opgenomen, bevestigt de advocaat na berichtgeving in het Dagblad van het Noorden. Het is niet bekend in wat voor soort zorginstelling hij is opgenomen en hoe lang hij er moet blijven. “Bij die gedwongen opname sta ik hem niet bij,” zegt advocaat Snorn.


Van D. is na de afronding van het strafproces tegen hem bij de vijf jongste kinderen gaan wonen. Toen het huisverbod beëindigd werd, legde het Openbaar Ministerie (OM) Van D. een zogenoemde gedragsaanwijzing op. Hij mocht negentig dagen geen contact mag opnemen met het kind dat aangifte tegen hem heeft gedaan en niet in de buurt van de woning van de jongste kinderen mag komen. Eerder kreeg hij een huisverbod opgelegd door de burgemeester.

Van D. is toen, naar nu blijkt onder dwang, opgenomen in een zorginstelling. Of hij in een psychiatrisch ziekenhuis of een gesloten afdeling van een verpleeghuis is opgenomen, wil zijn advocaat niet zeggen tegen het Dagblad van het Noorden.


Een gedwongen volgt als door een psychiater is vastgesteld dat iemand door een psychiatrische stoornis of als gevolg van dementie of een verstandelijke beperking een gevaar is voor zichzelf of anderen. Snorn zegt dat de medische toestand van zijn cliënt onveranderd is, oftewel “hetzelfde als de afgelopen jaren”.

Share.