RTL Boulevard vindt Martien Meiland racist om ‘zwarte Piet-lamp’

0

RTL Boulevard zet vandaag Martien Meiland als een halve racist neer omdat hij in de Chateau Meiland een lamp kreeg geleverd, waarvan de voet gevormd wordt door een zwarte jongen in traditionele kleding. ‘Chateau Meiland-kijkers niet te spreken over ‘racistische’ lamp’, kopt de showrubriek van RTL, concurrent van SBS.

RTL Boulevard schrijft vandaag onder de kop ‘Chateau Meiland-kijkers niet te spreken over ‘racistische’ lamp’ onder andere “Over smaak valt niet te twisten. Toch maakt Martien Meiland (59) wel heel bijzondere keuzes voor zijn nieuwe stulpje in Hengelo. Na een rits opgezette dieren maken we nu kennis met Kees: een grote vloerlamp in de vorm van een jongetje. ‘Chateau Meiland’-kijkers reageren verbijsterd op het pronkstuk.


Vol trots toonde Martien de vloerlamp aan Nederland gisteravond. “Dit is Kees”, verkondigde de flamboyante kasteelheer. De lamp is bedoeld voor de woning van Martien, maar wáár hij komt te staan is nog even de vraag. In eerste instantie wilde Martien hem in de woonkamer zetten, maar de gang is ook een optie. “Hij staat net zoals jij altijd staat, als je mensen verwelkomt”, vindt Erica namelijk.

Volgens het AD zorgde de Meilandjes gisterenavond voor vele verbaasde reacties toen Martien met een nieuwe lamp aan kwam zetten, een beeld van een zwarte man die hij ‘Kees’ noemde. Op Twitter was het programma trending topic; mensen vonden dat de lamp ‘echt niet kan’ en ‘racistisch’ is, anderen schreven ophef te verwachten.


Op twitter zijn overigens slechts twee reacties te vinden waarin het r-woord valt.  Ene Reindinho zegt in een Twitter-bericht: “Lekker racistisch lampje.” En ene Kim: “Lekker racistisch lampje, Martien.”

De kritiek uit RTL-hoek op Martien Meiland zou misschien ook wel iets met de kijkcijfers te maken kunnen hebben. SBS 6  was een groot deel van de avond het best bekeken kanaal dankzij vooral Chateau Meiland en Waar is De Mol, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Naar de avonturen van de Meilandjes keken om 20.30 uur 1,44 miljoen mensen. RTL 4 bleef ondertussen net onder het miljoen met Voor Hetzelfde Geld. Waar is De Mol, waarin Johnny de Mol gisteravond een openhartig gesprek voerde met Gordon, trok aansluitend op Chateau Meiland 850.000 Op RTL 4 wist KL 2020: Terug in de Lucht slechts 571.000 mensen te boeien.