Rotterdams burgmeester Ahmed Aboutaleb laat Fred van Leer gedwongen opnemen

0


Rotterdams burgmeester Ahmed Aboutaleb heeft Fred van Leer, drie dagen voordat hij door de brandweer uit zijn dubbel bovenhuis getakeld werd om met spoed in het ziekenhuis te worden opgenomen, met een crisismaatregel laten opnemen in de Bouwman-kliniek omdat hij een direct gevaar voor zichzelf vormde.

De door Aboutaleb ondertekende Crisismaatrgel (CM), zo schrijft weekblad Privé deze week, gold voor maximaal drie dagen. De Crisismaatregel in de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) is een beslissing van de burgemeester die kan worden toegepast als iemand een acuut gevaar vormt voor zichzelf of anderen.


Het is niet nodig dat er al iets ernstigs is gebeurd, de kans daarop is voldoende. Feitelijk is een spoedprocedure waarin iemand in een crisissituatie verplichte zorg krijgt opgelegd zonder dat die persoon daar zelf om heeft gevraagd. Gedwongen opname in die Bouwman-kliniek gebeurt vaak bij onmiddellijk dreigend gevaar voor zelfmoord, agressie of lichamelijk letsel. 

Omdat die maatregel maximaal drie dagen duurt en de behandelaars van Fred van Leer het blijkbaar niet noodzakelijk vonden om verlenging te vragen kon het dat de vorige week donderdag in de Bouman kliniek opgenomen Fred van Leer zondag weer thuis was.


Wat zich in dat huis van Fred die zondag, toen hij na de gedwongen opname in de Bouwman kliniek weer thuis was, heeft afgespeeld is nog altijd onduidelijk, maar feit is dat de hulpdiensten -politie en brandweer-om 15.24 naar zijn adres uitrukken vanwege om een levensbedreigende situatie “Dit betreft een prio 1 melding wat betekent dat de hulpdiensten binnen 15 minuten ter plaatse moeten zijn omdat er mogelijk sprake is van een levensbedreigende situatie. Er wordt gereden met optische en akoestische Signalen.”

Niet veel later, even voor vier uur door politie en brandweer onder een wit laken uit zijn huis werd getakeld. Het voedde direct geruchten als Fred van Leer overleden zou zijn.

Maar twee dagen nadat hij met spoed in het ziekenhuis werd opgenomen mocht Fred dat ziekenhuis al weer verlaten en vertrok hij, volgens zijn management, naar een onbekende bestemming om tot rust te komen.

Vanaf zijn nieuwe verblijfplaats liet de stylist gisteren weer  voor het eerst van zich horen. Op Instagram deelde hij een briefje dat hij tijdens zijn opname kreeg van een verpleegkundige. ‘Dit geeft mij zoveel kracht’, schrijft hij erbij.

‘Vergeet nooit, God geeft zijn zwaarste gevechten aan zijn sterkste soldaten’, valt er in het Engels op het briefje te lezen. Van Leer schrijft dat hij geraakt is door die tekst. ‘Dit geeft mij zoveel kracht, net als alle ongelofelijk veel lieve reacties die ik heb gekregen. Ik kan helaas niet iedereen persoonlijk bedanken. Dank jullie wel uit de grond van mij hart.’ 

Een ingewijde zegt vandaag in het nieuwe nummer van weekblad Privé dat direct duidelijk hoe groot de psychische impact van het uitlekken van seksfilmpje op Fred was. ‘Het is allemaal keihard bij hem binnengekomen. De video staat haaks op hoe hij zichzelf nu profileert, als een soort permanent blije inspiratiegoeroe die niemand nodig heeft. Op de beelden zie je een geknakt mens die misbruik van zichzelf laat maken.’

‘Fred kampt zijn leven lang al met issues,’ vervolgt de ingewijde. ‘Als kind is hij ontzettend gepest. Dat is hem altijd blijven achtervolgen. Hij is een geknakte ziel, die zich uit de naad heeft gewerkt om geld en roem te vergaren, maar daar nooit echt gelukkig van is geworden. In de loop van de tijd is hij veel vrienden in Rotterdam kwijtgeraakt, die hem nog kenden uit de tijd dat hij als ‘doorbitch’ van discotheek Now&Wow werkte en met zijn geld onder zijn kussen sliep. Gaandeweg dompelde hij zich onder in de wereld van het Gooi en omringde hij zich met bekende mensen. Hij raakte steeds verder verwijderd van zijn familie; zijn vader met MS, zijn moeder voor wie hij zich zelfs even leek te schamen toen zij onverwacht aanschoof in het programma van Beau van Erven Dorens (49). Hoe succesvol hij ook lijkt als je hem op televisie of in het theater ziet, hij lijkt zijn leven maar niet helemaal op de rails te krijgen. Hij is nog altijd dat ongelukkige, eenzame jongetje uit Alblasserdam. Ik zie een man die keihard roept niemand nodig te hebben, maar ondertussen hunkert naar liefde.’

Vandaag zegt het management van Fred van Leer dat de stylist even met rust gelaten wil worden. “Fred richt zich op dit moment op zijn eigen gezondheid. Dat heeft prioriteit.”