ROMY, vrouw van ARIE BOOMSMA, heeft voorstadium baarmoederhalskanker

0

(Beeld: Instagram)

Romy Boomsma heeft een voorstadium van baarmoederhalskanker. Er is inmideels een laagje afwijkende cellen van haar baarmoedermond verwijderd. “Hopelijk is alles schoon nu en is er verder geen behandeling nodig. Die uitslag krijg ik over twee weken.”


Romy Boomsma meldt op Instagram dat vrijdag een laagje afwijkende cellen van haar baarmoedermond is verwijderd. “Hopelijk is alles schoon nu en is er verder geen behandeling nodig. Die uitslag krijg ik over twee weken.”

De 31-jarige Romy Boomsma deed mee aan het bevolkingsonderzoek, maar maakte zich geen zorgen om de uitslag van haar uitstrijkje omdat ze nergens last van had. “Waarschijnlijk had ik hier niets over gedeeld als ik er niet zelf aan was herinnerd doordat ik een post voorbij zag komen van iemand die ik ken, van mijn leeftijd, die zonder klachten toch een voorstadium van baarmoederhalskanker bleek te hebben. Bij mij bleek dat ook het geval te zijn.


Een aantal weken geleden maakte ik een afspraak voor een uitstrijkje. Ik werd vorig jaar 30 en de brief met de oproep om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek lag al maanden te wachten tot ik, na het lezen van die post, de huisarts eindelijk belde of ik langs kon komen. Vanwege C. en omdat het maken van een afspraak niet urgent voelde schoof ik het steeds voor me uit.

Omdat ik geen klachten had verwachtte en hoopte ik dat alles gewoon goed zou zijn maar de uitslag van mijn uitstrijkje was niet wat het moest zijn. Nog niets om me zorgen over te maken maar ik werd voor de zekerheid toch doorgestuurd naar het ziekenhuis voor meer onderzoek. ”

In het ziekenhuis vermoede de gynaecoloog dat het niets ernstigs zou zijn en dat het ging om licht afwijkende cellen, wat ook uit mijn uitstrijkje naar voren was gekomen. Romy Boomsma: “Ze nam een biopt af en twee weken later werd ik gebeld met de uitslag daarvan: het ging toch om een voorstadium van baarmoederhalskanker. Gisteren is het laagje van mijn baarmoedermond met de afwijkende cellen verwijderd middels een lisexcisie. Hopelijk is alles schoon nu en is er verder geen behandeling nodig, die uitslag krijg ik over twee weken.”

Romy hoopt daar haar verhaal te delen dat de oproep van het bevolkingsonderzoek door andere vrouwen uit een keukenla wordt gevist of opnieuw aangevraagd waardoor iemand anders er ook op tijd bij is. “Ben je nog geen 30 dan zou ik met de kennis die ik nu heb altijd voor die tijd op eigen initiatief een uitstrijkje aanvragen. Want ook zonder klachten kan je een voorstadium van baarmoederhalskanker blijken te hebben en er op tijd bij zijn kan alle verschil uitmaken. Zie je op tegen het laten maken van een uitstrijkje dan kan je ook een zelfafnametest aanvragen. Als er dan iets afwijkends wordt gevonden kan je alsnog worden doorverwezen voor verder onderzoek maar in de meeste gevallen is de uitslag gewoon goed gelukkig♥️.