ROB DE NIJS had longembolieën ’die hem fataal konden worden’

0

Rob met vrouw Henriette (foto: Frans van Zijst)

Rob de Nijs kampte vorige maand met ’forse’ longembolieën die hem bijna fataal werden. De zanger werd in april opgenomen in het ziekenhuis met ademhalingsproblemen. Nu maakt de 80-jarige zanger het ’verbazingwekkend goed’, aldus zijn vrouw.


Henriëtte de Nijs zei donderdag in Tijd voor MAX op NPO 1: “Hij glipte tussen mijn vingers vandaan. Rob ademde niet meer.” Ook voelde ze geen hartslag bij haar man, die lijdt aan de ziekte van Parkinson. “Dat was horror.”

Henriëtte belde daarop het alarmnummer. “En ik heb op een gegeven moment tegen die mevrouw gezegd: dit gaat niet goed. Maar zij vroeg me nog meer dingen en toen heb ik echt geschreeuwd: hij glipt onder mijn handen vandaan, er moet nu wat gebeuren.” Ze gaf Rob mond-op-mondbeademing. “En binnen no-time stond het hele huis vol met mensen”, vervolgde ze, waarmee ze doelt op de hulpdiensten.


De zanger werd met een kloppend hart en een ademhaling naar het ziekenhuis gebracht. “We wisten nog niet precies wat er aan de hand was.” In de loop van de nacht bleek dat De Nijs forse longembolieën, waarbij een bloedvat naar de longen afgesloten wordt door een bloedpropje, waardoor verminderd zuurstof in het bloed kan komen, had. Zijn vrouw: “Het scheelde niet veel.”

Nu is zijn situatie ’stabiel’, liet Henriëtte op tv weten. “Hij is uit het ziekenhuis, hij revalideert nu in een revalidatiecentrum.”