Belgisch Koning Filip en koningin Mathilde hebben een vakantiehuis op het Franse eiland Île d’Yeu gekocht. De plannen om een bijgebouw neer te zetten voor hun lijfwachten, stuit op protest op het eiland. “Permanente eilandbewoners wordt soms de vergunning voor een eenvoudige garage geweigerd. Schandalig!”
Filip, Mathilde en hun vier kinderen brengen traditioneel (een deel van) hun zomervakanties door op Île d’Yeu, in de Vendée. Tot nu toe huurden ze dan een woning van een landgenoot. maar nu blijkt dat het koningspaar in 2019 een landgoed waarop een 200 vierkante meter groot herenhuis staat heeft gekocht in het uiterste noordwesten van het eiland.
Nu willen de koning en koningin hun nieuwe buitenverblijf renoveren en een stuk bijbouwen. De autoriteiten hebben beide bouwvergunningen goedgekeurd. en dat is tegen het zere been van de leider van de oppositie op het eiland. oppert bezwaren. Volgens Patrice Bernard van de partij M. Yeu Ensemble heeft de burgemeester een mogelijke bouwovertreding goedgekeurd.
“Het bijgebouw van 40 vierkante meter wordt in natuurgebied opgetrokken, wat ten strengste verboden is door het lokale stedenbouwkundig plan van Île d’Yeu”, beweert Bernard. “Met schaamrood op de wangen moest de burgemeester bekennen dat hij op de hoogte was van de illegale vergunning, maar hij handelde naar eigen zeggen op bevel van de prefectuur.”
Het illegale zit in de oppervlakte: het bijgebouw mag volgens de regels maximaal 30 vierkante meter zijn en is met 40 vierkante meter dus 10 vierkante meter te groot. “Volstaat het om koning te zijn om de wet te overtreden en vrijelijk ons natuurlijk erfgoed in te palmen met medeplichtigheid van de overheden?”, zegt de oppositieleider op het eiland.
De woordvoerder van koning Filip bevestigt tegen Het Nieuwsblad dat de koning een vakantiehuis heeft gekocht en dat het bijgebouw zal worden gebruikt als onderkomen voor de beveiliging van het koningspaar. De woordvoerder spreekt tegen dat er een bouwovertreding wordt begaan. Het lokaal stedenbouwkundig plan laat de bouw van “collectieve voorzieningen van algemeen nut” toe in beschermd gebied. Veiligheidsredenen vallen onder de uitzonderingen, oordeelt de prefectuur.