REL OM NIETS? ‘Aantal burn-outs bij DWDD niet uitzonderlijk hoog’

0

De veeleisende en soms botte houding van Matthijs van Nieuwkerk zou van DWDD een burn-outfabriek hebben gemaakt. Maar dat lijkt schromelijk overdreven. Psychotherapeut Carien Karsten concludeert dat het aantal burn outs bij het programma, enige tientallen in op duizend medewerkers in vijftien jaar DWDD, niet hoger of lager is dan binnen de gezondheidszorg of het onderwijs.

In een interview in NRC blikte Van Nieuwkerk op 1 september terug op de klachten over zijn gedrag in zijn veelgeroemde talkshow. Hij vraagt zich af waarom personeelszaken nooit genoemd heeft dat veel van zijn medewerkers opbranden.


Maar waren het er wel zoveel?, vraagt psychotherapeut Carien Karsten zich af. Karsten in Intermediair: “Naar schatting valt jaarlijks 4 procent van de medewerkers uit door burn-out (een veel hoger aantal – 17 tot 25 procent – heeft burn-outklachten maar werkt hiermee door). Dat betekent dat van de meer dan duizend medewerkers die in de afgelopen vijftien jaar aan DWDD hebben meegewerkt er, onder normale omstandigheden, ongeveer 40 burn-out zouden zijn geraakt.”

Haar conclusie? “Enkele tientallen dus, overeenkomstig met het daadwerkelijke aantal volgens het artikel van de Volkskrant. Niet onmiddellijk dramatisch. In ieder geval niet anders dan binnen de gezondheidszorg of het onderwijs.