REGERINGSBESLUIT: ‘Als Amalia met vrouw wil trouwen moet ze de troon opgeven’

0

Mocht prinses Amalia op vrouwen vallen en haar hart die liefde zou volgen en ze zou met een vrouw willen trouwen dan moet ze de troon opgeven. In 2000 is namelijk bepaald dat in het geval van een homohuwelijk het troonopvolgerschap vervalt.

Amalia wordt op 7 december 18 jaar en dat betekent een grote verandering in het leven van de prinses, zo concludeert staatsrechtkundige Peter Rehwinkel in zijn boek Amalia, de plicht roept. In het boek stelt Rehwinkel dat als Amalia met een vrouw zou trouwen, ze volgens een regeringsstandpunt de troon moet opgeven.


Rehwinkel schrijft in zijn boek over wat het betekent als Amalia – net zoals hijzelf – op hetzelfde geslacht zou vallen. “In 2000 heeft de regering gezegd dat in het geval een homohuwelijk het troonopvolgerschap vervalt. In dat geval wordt namelijk ‘de essentie van het erfelijke koningschap op het spel gezet, aangezien op voorhand vaststaat dat uit een dergelijk huwelijk geen kinderen geboren kunnen worden’, zo schreef de toenmalige regering.

Wil ze koningin worden, dan kan dat dus kort gezegd alleen als ze hetero is? “Nee, maar wel als ze ook met een vrouw zou willen trouwen. Het staat niet zo officieel in de wet, maar de regering heeft wel dit standpunt ingenomen. Haar geaardheid heeft zo dan opeens staatsrechtelijke relevantie en dat laat ik zien in mijn boek.”

Rehwinkel suggereert overigens niet dat Amalia op vrouwen valt, maar omdat hij de vraag kreeg wat dit voor consequenties zou hebben heeft hij het behandeld in zijn boek.

Rehwinkel zegt bij de researh voor zijn boek veel over Amalia geleerd te hebben: “Ze is positief en vrolijk en tamelijk fanatiek. Anderen noemen het een gezond soort ambitie. Ze is gezegend met de natuurlijke presence van een staatshoofd en kan goed in het openbaar spreken. Een andere kwaliteit is dat ze zich gemakkelijk beweegt, ook als het niet gemakkelijk is.”

Rehwinkel schrijft ook over haar opvoeding en wat ze daarin mee heeft gekregen. “Zo weten we bijvoorbeeld dat alle prinsessen moesten opstaan wanneer grootmoeder Beatrix werd uitgezwaaid.

Amalia en Beatrix lijken wel een speciale band hebben. Rehwinkel in zijn boek: “Ze hebben een gedeelde levensbestemming en dat geeft een soort lotsverbondenheid. Ik weet van oud-minister Jet Bussemaker, die de hele dag dichtbij de Koninklijke familie was bij de inhuldiging van Willem-Alexander, dat de zorgzaamheid van Beatrix voor Amalia veel indruk maakte.

Het was een moment waarop Amalia zich realiseerde: dit gaat mij ook overkomen. Dat besef moet binnen zijn gekomen en Beatrix kon haar daarbij begeleiden. Andersom steunt Amalia Beatrix ook. Dat werd bij de inhuldiging duidelijk, toen haar grootmoeder persoonlijk werd toegesproken.”

Prinses Amalia over zichzelf: ‘Sassy, classy and with a touch of badassy’ (Amerikaanse straattaal voor: brutaal, stijlvol en een beetje cool)