Rechtszaak tegen vader spookgezin Ruinerwold gestaakt

0

De rechtszaak tegen Gerrit Jan van D., de hoofdverdachte in de Ruinerwold-zaak, komt er niet. De mentale gezondheid van vader D. is te slecht om zich goed te kunnen verdedigen. De rechtbank in Assen volgt het Openbaar Ministerie dat er twee weken geleden al pleitte om de vervolging te staken. D. heeft in 2016 op de boerderij in Ruinerwold een beroerte gehad. Hij is half verlamd, kan amper praten en zijn zicht, geheugen en realiteitszin zijn ernstig aangetast.

Volgens de rechter heeft de vader zulke zware beperkingen dat hij op de zitting niet zijn verhaal kan doen. Voortzetting van de zaak zou schending van de mensenrechten betekenen, in het bijzonder van artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens: het recht op een eerlijk proces.


Van D. leefde jarenlang met zes van zijn kinderen in totale afzondering op de boerderij in Drenthe. Het gezin werd in 2019 ontdekt nadat een van de kinderen om hulp had gevraagd in een café. De vader werd vervolgens aangehouden op verdenking van vrijheidsberoving van alle negen kinderen en seksueel misbruik van de twee oudsten.

Share.