Rechtszaak begin 18 oktober: Delano G. zou voor 150.000 euro de moordaanslag op Peter R. de Vries hebben gepleegd

0

(Beeld: RTL/Tom Cornelissen)

De eerste sitting in de rechtszaak tegen de verdachten van de liquidatie van Peter R. de Vries, de 35-jarige Pool Kamil E. uit Maurik en de 21-jarige Rotterdammer Delano G., de vermoedelijke schutter, gaat maandag 18 oktober om 10.00 van start in de rechtbank van Amsterdam. Delano G. zou voor 150.000 euro de moordaanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries hebben gepleegd. De 35-jarige Pool Kamil E. zou de de vluchtauto hebben bestuurd.


Tijdens de pro-formazitting zal in ieder geval gesproken worden over de stand van het onderzoek en over eventuele onderzoekswensen van de advocaten van de twee verdachten die in deze zaak vastzitten. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. Vermodelijk schutter Delano G. kwam als tiener meerdere malen in aanraking met de politie en werd als 17-jarige tot tien maanden jeugddetentie veroordeeld.

Delano G. zou voor 150.000 euro de moordaanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries hebben gepleegd. De Vries werd 8 juli in het centrum van Amsterdam neergeschoten. De misdaadjournalist werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis waar hij 15 juli overleed.


De Telegraaf baseert zich bij het verhaal dat G. 150.000 euro zou krijgen op gesprekken met familieleden van G., die samen met de 35-jarige Kamil E. vastzit als verdachte in de zaak. In een interview met de krant vertelden de familieleden dat G. houdt van dansen en rappen, maar ook “verschrikkelijk gevoelig” is voor status en aandacht. “Het is ook haantjesgedrag. Hij had veel contact met foute jongeren uit Nieuwegein, Vianen en Tiel”, aldus de familie. “Ze vormen een kweekvijver voor de grote mocrogangsters. Deze jongens krijgen een keer een verzoek om een tas met geld of drugs in een schuur te zetten of weg te brengen en worden er dan langzaam in gezogen.”

Delano G. een neef is van Jaoud ‘Joey’ W., die in 2015 werd opgepakt in het onderzoek naar de vondst van een enorm wapenarsenaal in Nieuwegein en het voorbereiden van liquidaties. W. werd in hoger beroep veroordeeld tot 13 jaar cel en zit nog vast.

De politie is nog altijd op zoek naar twee mannen die Vrijwel direct nadat Peter R. de Vries werd neergeschoten op sociale media schokkende filmpjes zetten, waarop te zien was dat De Vries op de grond lag en werd geholpen door omstanders. De filmpjes werden daarna via met name Whatsapp door heel Nederland gestuurd. De politie houdt er sterk rekening mee dat in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam de twee mannen, klaar stonden om het lichaam van Peter R. de Vries te filmen nadat hij was neergeschoten.

Op camerabeelden van cafés in de straat, gemaakt door beveiligingscamera’s, is te zien dat twee mannen in het grijs gekleed rustig achter De Vries aanlopen als hij door de Lange Leidsedwarsstraat richting zijn auto loopt. Opvallend is dat ze beide hun telefoon pakken, zonder daar iets mee te doen. Ogenschijnlijk rustig lopen ze langs het lichaam van De Vries.

Het politieonderzoek naar de mogelijke opdrachtgever(s) achter de aanslag op Peter R. de Vries focust zich steeds meer focust op vertrouwelingen van Ridouan Taghi. “Tot nu toe wijst veel erop dat de aanslag uit die hoek komt”, zei een bron tegen het AD.