RAVEN VAN DORST: ‘Ik kwam er bij gynaecoloog toevallig achter dat ik hermafrodiet was’

0

De foto waarbij Ryanne aankondigt nu als Raven door het leven te gaan.
(Beeld: Instagram Raven)

Raven van Dorst kwam er pas op latere leeftijd achter dat hen hermafrodiet was. “Ik moest dat eerst even zelf verwerken.”


“Ik heb altijd gedacht dat er iets mis met me was”, vertelde Raven zondagavond over “dat hele hermafrodiet zijn” tegen Zomergasten-presentatrice Janine Abbring. Pas halverwege diens twintiger jaren kwam Raven er bij een bezoek aan de gynaecoloog achter “hoe het echt zat”, vertelde de 37-jarige.

“Nou ja, whatever. Nou, ik was bij de gynaecloog, want mijn ex-vriendin had heel lange nagels”, grinnikte Van Dorst over de reden waarom hen een bezoekje aan de gynaecoloog bracht. “Want ik had pijn. Hij zei toen ‘ik wil je graag onderzoeken, want ik heb nog nooit een hermafrodiet in mijn stoel gehad’. He? Wat? Oh, toen vielen er zoveel kwartjes, van o ja, dat is wat ik ben.”


Volgens Raven s er nooit echt duidelijk uitgelegd wat er op jongere leeftijd met hen is gebeurd. “Het is zo’n taboe-ding hè, dat hele proces van intersekse of hermafrodiet. Geboren worden in de jaren zeventig, tachtig, negentig. Geopereerd worden. Nooit meer wat over zeggen. Echt zo van: we gaan dit fixen, we kiezen vrouw of man. En daarna gewoon zwijgen, nooit meer over hebben.”

Ook toen van Dorst niet menstrueerde, werd hen gezegd dat ‘er wat met de eierstokken was’. “Er is nooit echt duidelijk gezegd van ‘hé, dit is wat er aan de hand is met jou’. En op dat moment bij die gynaecoloog in de stoel, viel het kwartje. Dat kwartje werd me hardhandig voor het gezicht gehouden.”

Raven voelde zich ook nooit een echt meisje. “Nou ja, waarom ik me gewoon nooit echt een meisje heb gevoeld. Ik heb daar altijd tegen moeten vechten. Ik heb daar heel erg mijn plek in moeten vinden en het paste gewoon nooit, het voelde niet goed.”

En een jongen voelde Raven zich óók niet echt. “We hadden geen internet. Er was niks. Ik kon er niks over opzoeken. Ik wist niet dat het bestond.” Van Dorst vervolgde: ,,Ik bedoel, elke vorm van authenticiteit is natuurlijk door het christendom helemaal kapot geplet. Ik mocht mezelf niet zijn, omdat alleen maar Adam en Eva zouden bestaan.”

Bevrijdingsdag 2021, maakte Van Dorst bekend klaar te zijn met ‘hokjesdenken’. “En dat begint met een nieuwe naam. Een naam die mij de vrijheid geeft om te zweven tussen links, rechts, boven en onder. Die past bij de ‘X’ die ik in mijn paspoort wil krijgen. Een naam die met mij meebeweegt en bij de spiegel past. Een naam die ik zelf kies. Raven. (Die/Hen/Kijk maar).”