Dit is het verhaal waarom Rapper Lil’ Kleine wordt vervolgd voor mishandeling

0

Het Openbaar Ministerie gaat rapper Lil Kleine vervolgen voor mishandeling. De rapper moet op 8 september samen met twee mannen van 49 en 51 jaar uit Boxtel voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Amsterdam verschijnen omdat Jorik Scholten, zoals de 26-jarige artiest eigenlijk heet, een 28-jarige man in de nacht van 6 op 7 december 2019 zou hebben mishandeld in club Olivia op het Rembrandtplein in Amsterdam.

De 28-jarige Amsterdammer zegt in december 2019 in een Amsterdamse discotheek te zijn mishandeld door drie mannen, waarvan rapper en destijds Voice of Holland-jurylid Lil’ Kleine er een zou zijn. De manager van de rapper, Nathan Moszkowicz, heeft tevergeefs geprobeerd de man over te halen zijn aangifte in te trekken in ruil voor ‘een persoonlijke afspraak om alles uit te praten’.


Een opsporingsbericht van de politie op AT5 over de mishandeling bevestigde de lezing van het slachtoffer over de kwestie. Ook de eigenaar van discotheek Olivia bevestigde dat rapper Lil’Kleine en zijn vrienden bij het geweldsincident betrokken zijn. De manager van Lil’ Kleine,  Nathan Moszkowicz, liet destijds weten dat de rapper door de politie is verhoord over het incident.

De mishandeling vindt plaats op 6 december 2019, tijdens de openingsavond van discotheek Oliva aan het Rembrandtplein nadat een 28-jarige man samen met een vriend de discotheek binnenloopt en in de drukte per ongeluk tegen een vrouw aanstoot. De man maakt zijn excuses aan de vrouw, maar de man die bij de vrouw staat, reageert agressief. Die man is de dan 26-jarige Jorik Scholten, beter bekend als rapper Lil’ Kleine. Omdat hij agressief reageert, vraagt de man ‘of alles oké’ is, waarna hij samen met zijn vriend verder de discotheek inloopt om een drankje te bestellen.


Na ruim een halfuur besluit de man discotheek Oliva weer te verlaten. Als ze de zaak verlaten, ziet de 28-jarige man dat hij wordt aangewezen door Lil’ Kleine, die drie vrienden om zich heen heeft staan. De man zegt later dat hij meent gehoord te hebben dat de rapper roept; ‘daar heb je die kankerlijer’, waarop twee vrienden van Lil’ Kleine op hem af komen en hem aanvallen.

De man roept dat ‘ze normaal moeten doen.’ Dat lijkt in eerste instantie te werken. Als hij daarop zijn handen laat zakken krijgt hij direct weer een vuistslag. Ditmaal op zijn kin, valt in de aangifte te lezen. Hij wankelt, raakt in paniek, maar wordt door zijn vriend meegesleurd naar de uitgang. Als hij achter zich kijkt, ziet hij dat rapper ‘Lil Kleine’ hem in zijn rug trapt. Het glas dat hij nog steeds in zijn hand heeft, gooit hij dan in de richting van de groep. Op zijn weg naar de uitgang krijgt hij nog een beuk in zijn rug en komt te val. Terwijl hij op de grond ligt krijgt hij meerdere trappen op zijn lichaam. Uiteindelijk weten een vriend en een medewerker van de uitgaansgelegenheid het slachtoffer overeind te krijgen en helpen hem naar buiten.

Vanuit een café verderop stuurt een vriend van de mishandelde man een WhatsAppbericht naar de discotheek met het verzoek tot het opslaan van de camerabeelden. Die meldt enige dagen later dat hij de beelden heeft opgeslagen en gezien: ‘Niet alles staat erop’, appt hij. ‘Maar wel veel.’ De man heeft de dag na de mishandeling in Oliva dan al aangifte gedaan bij de politie. Die start daarop een onderzoek, waarbij getuigen worden gehoord en de beelden van de club worden veiliggesteld. De identiteit van de man die in het begin agressief was is al snel bij de politie bekend: het is rapper Lil’ Kleine. Naar de andere twee mannen op de beelden gaat de politie op zoek.

Een maand na de mishandeling krijgt het slachtoffer een bericht via WhatsApp van Nathan Moszkowicz, de manager van Lil’ Kleine. Die schrijft dat de eigenaren van Oliva hem hebben verteld dat de rapper betrokken is geweest bij een vechtpartij, en dat hij graag wil weten hoe het met hem gaat. Nadat de twee enkele berichten hebben uitgewisseld, komt Moszkowicz ter zake.

“Nee ik wist niet eens dat je aangifte hebt gedaan. Leek mij namelijk vooral fijn om dit gewoon even goed en professioneel op te lossen tussen jullie twee. (…) Is zonde als zo’n incident blijft voortgaan. Maar goed, je hebt al aangifte gedaan dus weet niet of dat nog zin heeft, zou je er bijvoorbeeld voor open staan om je aangifte in te trekken als we een persoonlijke afspraak zouden maken met elkaar om alles uit te praten? Kan me niet voorstellen dat Jorik zelf fysiek is geweest, is niks voor hem,” citeert he AD de manager van de rapper. Het slachtoffer gaat niet in op pogingen van de manager van Lil’ Kleine de zaak buiten justitie te regelen.Nathan Moszkowicz, de manager van Lil’ Kleine, liet destijds in een reactie aan het AD weten: “Ik kan slechts mededelen dat Jorik ongeveer een jaar geleden – eenmalig – is verhoord door de politie. In dat verhoor heeft Jorik ontkend geweld te hebben gebruikt en hij heeft sindsdien niets meer van de politie gehoord.”

Maar Justitie liet de zaak dus niet rusten. Het Openbaar Ministerie gaat rapper Lil Kleine nu vervolgen voor mishandeling. De rapper moet op 8 september samen met twee mannen van 49 en 51 jaar uit Boxtel voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Amsterdam verschijnen.